Stüdyoya ekonomi tartışması damga vurdu! Mustafa Ertekin: Sorunumuz yok dersem siyasi bir kör olmam lazım

tv100'de yayınlanan Şimdi Konuşalım programında Gazeteci Av. Mustafa Ertekin ve Gazete Pencere Yazarı Necdet Saraç arasında ekonomi ve hayat pahalığı tartışması yaşandı. Ertekin yaptığı değerlendirmelerde "Sorunumuz yok dersem siyasi bir kör olmam lazım" dedi.

TÜRKSAM Başkanı Dr. Sinan Oğan, Akademisyen Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Gazete Pencere Yazarı Necdet Saraç ve Gazeteci Av. Mustafa Ertekin ; Hande Aydemir ile Şimdi Konuşalım programına konuk olarak gündemi değerlendirdi. 

"Sorunumuz yok dersem siyasi bir kör olmam lazım"
Ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ertekin "Türkiye'nin büyüme rakamları ortada. Büyüyen ülkelerde enflasyonun da olması gayet doğaldır, normaldir. Türkiye'de gıda konusunda, hayat pahalılığı konusunda veya ücretler konusunda bir meselemiz, sorunumuz yok dersem siyasi bir kör olmam lazım. Bu şekilde bu yanlış bir şey. Sorunlarımız var ama şunu da görmek lazım. Özellikle gıda konusunda zincir marketlerin, stokçuluk var, vurgunculuk var, suistimal var. Bugüne kadar ucuz gıda ithal edebiliyorduk ama dünyadaki küresel iklim krizinden ve savaşlardan sonra edememeye başladık. Pahalılık var" ifadelerini kullandı.

"Her zarardan ülkedeki her siyasetçimiz sorumludur"
Ertekin'in değerlenmesini üzerine Saraç "Bu saydıklarınızın sorumlusu kim?" sorusunu yöneltti. Ertekin soruya "Ben size söyleyeceğim. Ben cesareti olan bir insanım. Ben 18 yıldır gazetecilik ve yazarlık yapıyorum. Bende öyle yalan dolan şey olmaz. Dağdaki çobanın bile gördüğü her zarardan ülkedeki her siyasetçimiz sorumludur." yanıtını verdi. 

"Enflasyonda sapma var"
Saraç'ın "Her siyasetçi mi iktidar mı?" sorusuna Ertekin "Tedbirler alma noktasında bir çırpınış var. Sorumlusu iktidar olmasa bu çırpınış olmaz. Bakın mesuliyet duymasa böyle önlemler paketi." cevabını verdi.  "Siz bana Aralık'tan bu yana Orta Vadeli Programdan gerçekleşen bir hedef söyleyin bana" diyen Saraç'a Ertekin "Enflasyonda sapma var. Doğru. Bunları revize ediyor." deyince Saraç "Ben size söyleyeyim, bir tek ihracat rakamlarında yükselme var." ifadelerini kullandı.

"Bir çabadan bahsediyorum"
"Kur korumalı döviz mevduatı getirmeyecekti de bugün bankalarımızda insanlarımızın paraları yatıyor" diyen Ertekin "İnsanlara orada rant dağıtılmıyor. Kendi insanlarımızın paraları bizim Türk bankalarında dolar olarak yatıyor. Gelire endeksli tahvil çıkarılmasının sebebi de bu kur korumalı mevduat hesabına destek olsun diye. İnsanlara buralara güven duysun diye. Bir çabadan bahsediyorum. Sayın bakanın söylediği bir sözden yola çıkarak biz ne siyaset yapabiliriz ne de gerçeklere ulaşabiliriz." dedi. 

"Keşke asgari ücret 10 bin lira olsa, 15 bin lira olsa"
Ertekin "Biz marketin kabağı 30 liraya sattığı, biberi 20 liraya sattığı falan gibi meselerden yola çıkarsak yanlış yaparız. Bu ülkede Türk milleti zorluk çekiyorsa, ağlayan üzülen, geceleri düşünen insanlar yine bizleriz. Pahalılık yok demiyorum, gelir adaletsizliği yok demiyorum. Asgari ücrette, emekli maaşlarında onlara yetiyor, fazla veriyorlar demiyorum. Keşke asgari ücret 10 bin lira olsa, 15 bin lira olsa ama Türkiye'nin de yaşadığı gerçekler var." diye konuştu.  Saraç'ın 'sorumlusu kim?' sözleri üzerine Ertekin "FED faiz arttırıyor, sorumlusu kim?" diyerek yanıtladı.