Yeni tarife yolda! Tavan fiyat uygulaması kaldırılıyor

Türkiye'de uçak bilet fiyatlarında son olarak 2019 yılında uygulanan 'tavan fiyat'ın kaldırılması gündemde. Özellikle bayram ve özel gün ayrımı yapılmadan tek yönde, 450 liranın sınır olarak belirlendiği uygulamaya ilişkin yeni düzenlemenin geleceği ifade ediliyor.

Yeni tarife yolda! Tavan fiyat uygulaması kaldırılıyor

Türkiye'de iç hat uçak biletlerinde, 'tavan' uygulamasının kaldırılması gündeme geldi. Ankara, bu konuda kolları sıvadı ve havacılık sektörüyle temasa geçti. Peki, yeni fiyatlar nasıl belirlenecek? 

Habertürk gazetesinden Olcay Aydilek'in haberine göre, öncelikle, bilet fiyatlarına esas oluşturacak (başta jet yakıtı olmak üzere) temel parametreler tek tek belirlenecek. Bu parametreleri ya da değişkenleri içerecek bir formül oluşturulacak. Söz konusu formül işletilecek ve bilet fiyatları, 'makul' ölçüleri aşmayacak biçimde yeniden hesaplanacak. Böylece, herhangi bir müdahale gerektirmeden bilet fiyatları belirlenmiş olacak.

'Mevzuatta yok'
Kaynaklar, sivil havacılığa ilişkin mevzuatta 'tavan' fiyatı kapsayacak bir maddenin olmadığını belirterek, önceki yıllarda Ulaştırma Bakanlığı ile havacılık sektörünün bu konuda bir adımının söz konusu olduğunu söyledi.

Kaynaklar, bilet fiyatlarının piyasa koşullarında belirlenmesi gerektiğini belirterek, bu amaçla çalışmaların başlatıldığını ifade etti. Buna göre, turizm sezonu açılmadan çalışmanın tamamlanabileceği mesajını verdi. Teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından son kararı, siyasi otorite verecek.