Rusya'nın Ukrayna sınırında 'beklenmedik büyüklükte' askeri tatbikatı başladı

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan soruna arabuluculuk yapabileceğini açıklayan Ankara'ya Moskova'dan yanıt geldi. Öte yandan Kremlin, Ukrayna'nın Donbass'a bütün ordusunun yarısına denk gelen 125 bin kişiyi sevk ettiğini duyurdu

Rusya'nın Ukrayna sınırında 'beklenmedik büyüklükte' askeri tatbikatı başladı

Savaşın eşiğine gelinen Karadeniz'de, Türkiye'nin teklifi hareketliliğine neden oldu. Rus kanadından peş peşe hem Ankara'nın krizi sonlandırmak için yaptığı arabuluculuk teklifine, hem de askeri sevkiyatlara ilişkin ardı ardına açıklamalar geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, cuma günü telefon görüşmesi yapacağı açıklanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'nin Donbass'ta arabulucu olma önerisini konuşabileceğini söyledi.Kremlin'den yapılan açıklamada da görüşmede Ukrayna meselesinin ele alınabileceği vurgulanarak, "Erdoğan'ın Ukrayna'yı Minsk barış anlaşmasını uygulamaya ikna etme çabaları memnuniyetle karşılanacaktır" denildi.

"Ukrayna ordusunun yarısı sevk edildi' 

Rusya Savunma Bakanlığı'nın haber sitesi Zvezda'ya göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Donbass'ta güçlerini bir araya getiriyor. Şu anda bölgedeki askeri personel sayısı 125 bin kişiye ulaştı. Bu rakam Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova'nın resmi temsilcisi tarafından bildirildi.Zakharova, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, ağır teçhizat ve personeli bir araya getirerek askeri gücünü artırıyor. Bazı haberlere göre, çatışma bölgesindeki Ukrayna birliklerinin sayısı zaten 125 bin kişiye ulaştı, bu da Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin yarısı” dedi.Bir gün önce Rus Dış İstihbarat Teşkilatı, Donetsk ve Luhansk bölgelerinde gerilimi kışkırtanların Ukrayna makamları olduğunu söyledi ve Ukrayna'nın 'medeni, öngörülebilir bir ortak' olma ihtimalini görmediğini de sözlerine ekledi.

Rusya'nın güney sınırında 'beklenmedik' tatbikatlar 

Rusya'nın güneyinde 'beklenmedik' geniş çaplı askeri tatbikatlar başladı. Ülkenin güney kısmına büyük miktarda silah transferi yaptıktan sonra, Rus tarafı Ukrayna sınırı yakınında geniş çaplı bir askeri tatbikata başladı. Aynı zamanda, Güney Askeri Bölgesi basın servisine göre, tüm askeri oluşumların ve bireysel birimlerin yaklaşık üçte biri büyük ölçekli manevralara katılacak.