İlk tahıl gemisi Ukrayna'dan yola çıktı... Rozani bu gece İstanbul'da!

Tüm dünyanın meraklı gözlerle takip ettiği tahıl gemisi dün yola çıktı. Ukrayna’nın tahıl gemisi Razoni, Odessa Limanı’ndan ayrılarak Lübnan’ın başkenti Beyrut’a doğru yola çıktı. Bugün İstanbul Boğazı'ndan gece saatlerinde geçmesi bekleniyor.

İlk tahıl gemisi Ukrayna'dan yola çıktı... Rozani bu gece İstanbul'da!

Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde, mısır yüklü RAZONI isimli yük gemisi Lübnan'a gitmek üzere Odessa Limanı’ndan 1 Ağustos'ta saat 8.30'da yola çıktı.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ”Daha önce olduğu gibi Rusya, limanların altyapısını bombalamaya devam ederse B planına geçeceğiz. Yani Tuna limanlarını kullanacağız, demiryollarını kullanacağız ve mümkün olduğunca fazla tahıl sevkiyatı yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise geçtiğimiz cuma günü tahıl sevkiyatının yapılacağı 3 limandan biri olan Çornomorsk limanını ziyaret ederek, “İlk gemi yüklendi. Bu, limanın çalışmaya başladığını gösteriyor. Ukrayna tarafı tamamen hazır. Birlemiş Milletler ve Türkiye’ye işaret gönderdik. Ordumuz güvenlik durumunu garanti ediyor. Altyapı Bakanımız, Türk tarafı ve BM ile doğrudan temas halinde, onlardan sevkiyata başlayabileceğimize dair işaret bekliyoruz” sözlerini kullanmıştı.

Bugün İstanbul'da

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksanr Kubrakov, geminin limandan ayrıldığı anlara ilişkin görüntüleri paylaştı. Geminin İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndan geçerek Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki limana ulaşması bekleniyor.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, geminin Odessa Limanı'ndan hareket ederken düdük çaldığını gösteren bir videoyu sosyal medya hesaplarından paylaştı. Kubrakov, Ukrayna’nın, dünyada mısır ihracatında dördüncü ülke olduğuna dikkat çekerek söz konusu gelişmenin küresel gıda krizine çare olabileceğine dikkat çekti.

Oleksandr Kubrakov, 16 geminin daha hareket etmek için Odessa limanında bulunduğunu belirterek, Razoni'nin hareket etmesinin Ukrayna’nın savaşla zayıflayan ekonomisine katkı sunacağını söyledi. Limanlarda mahsur kalan tahılların sevkıyatının, Ukrayna’ya en az 1 milyar Dolar döviz getireceğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı da (MSB), tahıl sevkıyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı’ndan hareket eden geminin bugün İstanbul’da olacağını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Razoni isimli gemi, Lübnan’ın Trablus Limanı’na gitmek üzere Odessa’dan hareket etmiştir. Geminin, 2 Ağustos’ta İstanbul’da olması beklenmektedir. Gemi İstanbul’da yapılacak denetimi müteakip varış limanına intikaline devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

BM Ankara ofisi: Türkiye’de teftiş edilecek

Birleşmiş Milletler (BM) Ankara Ofisi, Odessa Limanı’ndan hareket eden mısır yüklü M/V Razoni isimli geminin, bugün Türkiye’deki teftişin ardından Lübnan’ın Trablus Limanı’na gideceğini açıkladı. Geminin kontrolleri İstanbul’da gerçekleştirilecek. Küresel gıda fiyatlarını düşürecek koridorun etkin şekilde çalışması için önlemler alındı.

Dünya memnun: Rahatlama sağlayacak

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz'da yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında ilk geminin bugün Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan çıkması birçok ülke ve uluslararası örgüt tarafından memnuniyetle karşılandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi'ndeki konuşmasında, "Bu çabaları takdir ediyorum ve Türkiye'ye liderliği için minnettarım." dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna tahılının ilk sevkiyatını yapılmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Müttefikimiz Türkiye'ye oynadığı çok önemli rol için teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley, Razoni isimli geminin limandan ayrıldığı anın görüntülerine de yer verdiği Twitter paylaşımında, "Ukrayna tahılını taşıyan gemi, şubat ayının sonundan bu yana ilk kez Odessa'dan, Karadeniz limanından resmen ayrıldı. Bu ilerlemedir. Bu umuttur. Böyle devam edelim." ifadelerine yer verdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, düzenlediği basın toplantısında, "AB, 22 Temmuz'da Karadeniz tahıl girişiminin imzalanmasının ardından ilk ticari geminin Odessa Limanı'ndan ayrılmasını memnuniyetle karşılıyor." diye konuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan tahıl yüklü ilk ticari geminin çıkmasının "olumlu" olduğunu belirterek, "Anlaşmaların, tüm taraflarca uygulanacağını ve etkin şekilde çalışacağını umuyoruz." dedi.

Ukrayna'nın Odessa Bölgesi Askeri Vali Danışmanı Yuriy Dimçoglo, İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasının, Türkiye'nin bölgede büyük bir güce sahip olduğunu bir kez daha gösterdiğine dikkati çekti.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, telefonda görüştüğü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Rusya, Ukrayna ve BM arasında yapılan tahıl koridoru anlaşması için tebriklerini iletti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada BM himayesinde akdedilen anlaşmanın zaman içinde devam ettirilmesi gerektiği aktarılırken, "Bu bağlamda Fransa, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin seferberliğini memnuniyetle karşılamakta." denildi.

İtalya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "İtalya, ilk tahıl sevkiyatını gerçekleştirecek geminin Odessa Limanı'ndan hareket etmesini memnuniyetle karşılıyor. Küresel gıda krizini hafifletmek için bu ihracatın mevcut taahhütler doğrultusunda devam etmesini sağlamak gerekiyor." ifadeleri yer aldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, "İlk tahıl gemisinin Odessa Limanı'ndan ayrılmış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, artan gıda krizinde bir umut ışığıdır." dedi.

Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter'dan yayımladığı açıklamada, BM ve Türkiye'ye "ulaşımın kolaylaştırılmasında önemli rol oynadığı için" teşekkür edildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de Twitter'dan yaptığı açıklamada, tahıl yüklü geminin küresel gıda güvensizliğini azaltmaya yardımcı olacağını ifade etti.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), bu sabah Odessa Limanı'ndan tahıl yüklü ilk geminin yola çıktığını açıklamıştı. Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı'ndan hareket eden mısır yüklü ilk geminin yarın İstanbul'da olacağı bildirilen açıklamada, "Razoni" isimli geminin Lübnan'ın Tripoli Limanı'na gideceği kaydedilmişti.

Neden Lübnan'a gidiyor?

Gemideki mısır, Dünya Bankası’nın son 150 yılın en kötü finansal krizinin yaşandığını duyurduğu Lübnan’a gidiyor. 2020 yılında Beyrut limanında gerçekleşen korkunç patlama, bölgedeki tahıl silolarını yok etmiş ve ülkedeki krizi daha da derinleştirmişti. Lübnan, Ukrayna’dan tahıl ithal ediyor ve bunu yemeklik yağ ve hayvan yemi üretimi için kullanıyor.