Uzaktan eğitim ve evden çalışma en çok onları etkiledi!

Uzaktan eğitim ve evden çalışma en çok onları etkiledi. Eğitim hizmetlerinin yavaşlaması nedeniyle kırtasiye sektörünü de derinden etkiledi.

Uzaktan eğitim ve evden çalışma en çok onları etkiledi!

Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgını, eğitim hizmetlerinin yavaşlaması nedeniyle kırtasiye sektörünü de derinden etkiledi. 

Uzaktan eğitim sürecinde faaliyetlerini yavaşlatmak zorunda kaldıklarını belirten Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Mehmet Helvacıoğlu, ''Kırtasiyeciler olarak 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci döneminden bu yana neredeyse hiç iş yapamadık, ürünlerimiz raflarda kaldı'' dedi.

Sektörün ayakta kalabilmek için bir çıkış yolu aradığını belirten Helvacıoğlu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında yüz yüze eğitim başlangıç tarihinin 21 Eylül’e ertelenmesi ve bu tarihte sadece okul öncesi ve birinci sınıflar için yüz yüze eğitimin başlatılmasının sektörel olarak yine umutları boşa çıkarttığını söyledi. 

Kırtasiyecilik sektörünün ciddi oranda kan kaybettiğini de açıklayan Helvacıoğlu, ''Raporlar şunu gösteriyor ki, salgın sonrası bazı sektörler eski dinamiklerini sürdüremeyecekler ve toparlanmaları zaman alacak; hatta kimi raporlara göre toparlanamayacaklar da. Sektörümüz için istediğimiz destekleri alamazsak ne yazık ki bu raporlarda işaret edilen sektörlerden biri olabiliriz'' açıklamasında bulundu.

BEKLENMEYEN İKİNCİ YÜK YENİ BİR SIKINTI DOĞURDU

İthal ürünlere getirilen geçici ek gümrük vergi süresinin yıl sonuna kadar uzatılmasıyla bazı kırtasiye ürünlerinde ithalatçının yüzde 70'lere varan gümrük masrafıyla karşı karşıya kaldığını söyleyen Helvacıoğlu, bu yükü fiyatlara yansıtamadıklarını belirtti. Durumun ithalatçılar için büyük zararlar doğurduğunun altını çizen Helvacıoğlu, ''Bu yıl perakendelerimizde satılan kırtasiye ürünlerinde ek vergiler ürün fiyatlarına yansımasa da gelecek yıl ithal ürün fiyatları bu durumdan çok ciddi etkilenecek'' ifadelerini kullandı.

KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDE FİYAT ARTIŞI BEKLENMİYOR

Kırtasiye ürünlerinde beklenen fiyat artışına yönelik, bir fiyat güncellemesine gitmeyeceklerini düşündüğünü açıklayan Helvacıoğlu, bu yıl enflasyon oranında yüzde 12 olarak bir artış yaptıklarını hatırlattı.

Okulların açılmadığı sürece kırtasiyecilerin büyük sıkıntılar yaşayacağını da ekleyen Helvacıoğlu, sektörün ancak okullarda yüz yüze eğitimin tekrar başlaması ile hareketlilik kazanacağını söyledi.

Helvacıoğlu, salgın döneminde vergi ve sigortaların ötelenmesi, kredi desteğinin sağlanması, kırtasiye ürünlerinde KDV indirimine gidilmesi yönünde taleplerinin bulunduğunu söyledi.

ESNAFLAR NE DİYOR?

21 Eylül'de okul öncesi eğitim ve birinci sınıfların dahil olduğu yüz yüze eğitimde ilk hafta geride kaldı. Ancak geçirilen ilk hafta da kırtasiyeci esnafının yüzünü güldürmedi.

Kırtasiyeciler, yeni eğitim ve öğretim yılına corona virüs önlemleri ile hazırlandı ancak birçok dükkanda ürünler rafta kaldı. Esnaf ise yeni bir umut kapısı bekliyor.

 

Bunlardan birisi de 28 yıldır Beşiktaş'ta kırtasiyecilik yapan Halis Meşe...

Geçen seneye oranla yüzde 60'lık bir gelir kaybına uğradıklarını söyleyen Meşe, corona virüs salgını döneminden önce bin liraya yakın olan gelirlerinin artık 300-400 liraya kadar düştüğünü ifade ediyor.

Özellikle Beşiktaş'ta kiraların çok pahalı olduğunu belirten Meşe, pandemi döneminde kiracı olan kırtasiye esnafının daha çok etkilendiğini söyledi. 

Corona virüs döneminde zam yapamadıklarını da ekleyen Meşe, ''Bu aralar işler kesat, esnaf öğle saatlerine doğru kapıda oturmaya başlıyor'' dedi. Meşe, depolardaki ürünlerin elde kaldığını söyleyerek stok yenilemeye de gitmediklerini ifade etti. 

Kırtasiye sektörünün kalbinin attığı semtlerden biri olan Karaköy'de de durum benzer. 

Dükkan sahibi Zorbay Bedük, yaşanan süreçte yüzde 60'a yakın kayıp yaşadıklarını belirtti. 

OKULLARIN YANINDA OFİS GEREÇLERİ DE SATILMIYOR

Uzaktan eğitim ile birlikte özellikle defter-kalem kategorisinde satışların çok düştüğünü anlatan Bedük, zaman zaman resim veya el işi tarzı bölümler okuyan öğrencilerin boya, fırça gibi malzemeler aldığını kaydetti. 

Karaköy'de eğitim ürünlerinin yanında ofis ürünlerinin de çoğunlukla satıldığı söyleyen Bedük, bu ürünlerin satışında da evden çalışma ile birlikte zorluk yaşandığını anlattı. 

Bedük, mevcut durumda kırtasiye ürünlerine zam yapılmadığını, sadece ürünleri satmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.