Uzaya çıkacak ilk Türk belirlendi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank uzaya gidecek adayların belli olduğunu ve yakın bir zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isimleri açıklayacağını duyurmuştu. Sona kalan 2 astronot adayının yakında eğitimlerini almak için ABD'ye gideceği öğrenilirken belirlenen asil kişinin askeri pilot olduğu öğrenildi.

Uzaya çıkacak ilk Türk belirlendi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın uzaya çıkacak ilk Türk astronot seçmeleri için  "Adaylarımız belli, yakın zamanda sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla bu isimleri paylaşmış olacak. Türkiye 100. yılında bir vatandaşını uluslararası uzay istasyonuna gönderecek. Bir Türk vatandaşı ay yıldızlı al bayrağımızı uluslararası uzay istasyonunda en güzel şekilde temsil edecek" demişti.

7 KİŞİ KALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Programı kapsamında "Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu"nu başlatması üzerine "uzaya.gov.tr" internet adresinden başvurular kabul edilmiş ve toplam 36 bin kişi başvuruda bulunmuştu.

36 bin kişi arasından son 30'a kalan adaylar bir süredir Eskişehir'deki Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde (USAEM) eğitim alıyor. Eğitim alan adayların test aşaması sona erdi. 10'u kadın 30 astronot adayı arasında yapılan testler sonucu ilk olarak son 15 belirlendi. Ardından ise ABD'li ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) sağlık heyetlerinden oluşan bir ekip tarafından son 7 kişilik liste hazırlandı. Sona kalan kişilerin hepsi erkek.

ASKERİ PİLOT UZAYA GİDECEK

Sabah Gazetesi'nin haberine göre sona kalan 7 erkek aday, tüm aşamaları geçerken uzaya gidecek adayı belirleyecek nihai kararın ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildiği ifade edildi. Son 7'ye erkek adayların içerisinden bir asil bir de yedek isim belirlendi. Vücut dayanıklılığı ve mevcutta yaptığı işin performans kriterleri de göz önünde bulundurularak belirlenen asil adayın Hava Kuvvetleri'nde görevli askeri pilot olduğu öğrenildi. 

Belirlenen iki aday Amerika Birleşik Devletlerine gönderilecek ve orada zorlu bir eğitim görecek. Özellikle Uluslararası Uzay İstasyonu'nun çalışma sistemleri hakkında teorik dersler alacaklar. Hem Avrupa hem de Japonya'nın uzay aracı modüllerinde de aşinalık eğitimi alacaklar. Eğitimlerin büyük bir bölümü ABD'de olacak. Türk astronot, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 10 gün kalacak ve Türk bilim insanlarınca belirlenen deneyleri yapacak.

UZAYA ÇIKAN İLK İNSAN DA AYA AYAK BASAN DA AYNI MESLEKTEN

Uzaya çıkan ilk insan olan Rus kozmonot Yuri Alekseyeviç Gagarin de ülkesinde askeri pilot olarak görev yapıyordu. Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamlamıştı.

Aya ayak basan ilk insan Neil Armstrong da ABD deniz kuvvetlerinde görevli bir pilottu.