Uzmanlar açıkladı! Pandemi gençleri erken yaşlandırdı

Yapılan yeni araştırmaya göre Kovid-19 pandemisinin neden olduğu stres sebebiyle gençlerin normalden daha hızlı yaşlandığını ortaya koydu. Uzmanlar ilerleyen dönemlerde ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Uzmanlar açıkladı! Pandemi gençleri erken yaşlandırdı

Amerika Birleşik Devleti Stanford Üniversitesi bilim insanları tarafından yapılan araştırmada gençlerin daha hızlı yaşlandığı ortaya koyuldu. Ergenlerin beyni yetişkinliğe girerken değişiyor. Bazı bölgeler diğerlerine göre daha büyük ve gelişmiş hale geliyor. Şiddet veya istismar gibi aşırı strese yol açabilen durumlardan mustarip çocuklarda bu süreç normalden daha hızlı gerçekleşiyor.

Independent Türkçe’ye göre uzman ekipler tarafından yürütülen çalışmada ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco Körfez Bölgesi'nde yaşayan 163 gencin pandemiden önce ve sonra elde edilen MR taramaları incelendi. 

Biological Psychiatry adlı bilimsel dergide yayımlanan veriler sonucunda gençlerin pandemi sırasında beynin erken yaşlandığı ortaya koyuldu.

Beynin hem bazı anılara erişimi kontrol eden hem de korku ve stres gibi duyguları düzenlemesini sağlayan bölgeleri hipokampus ve amigdalanın büyüdüğü belirlendi.

Araştırma yazarlarından Prof. Ian Gotlib, "Pandeminin gençlerin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini, dünya genelinde yapılan araştırmalar sayesinde zaten biliyorduk. Ancak beyinlerine fiziksel etkisini bilmiyorduk” ifadelerini kullandı.