NASA paylaştı! Tüm dünya yanıyor!

Uzmanlar, sayıları her geçen gün artan orman yangınlarının en büyük sebeplerinden birinin iklim krizi ve küresel ısınma yüzünden artan sıcaklar olduğunun altını çiziyor.

NASA paylaştı! Tüm dünya yanıyor!

Türkiye'nin birçok ilinde aynı anda meydana gelen yangınlar söndürülmeye çalışılırken dünyanın sayısız bölgesinden ve ülkesinden de yangın haberleri gelmeye devam ediyor. 

Manavgat’ta önceki gün dört noktada birden başlayan yangın ciğerleri dağlarken Marmaris de alevlere boğuldu. Türkiye’nin farklı bölgelerinde son üç gün içinde 13 ilde 41 orman yangını çıktı. 

Türkiye'nin dört bir yanından gelen yangın haberleri dünyanın durumunu da gündeme taşıdı. Birçok ülkeden sıra dışı doğa olayları, sel ve heyelan haberleri gelirken son yıllarda etkisini giderek artıran iklim krizi ve küresel ısınma nedeniyle dünyanın en soğuk noktalarında sıcaklık rekorları kırıldı, kuru ve yağışsız hava nedeniyle sayısız ülkede büyük orman yangınları görüldü.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Türkiye'de çıkan yangınlara ilişkin uydu görüntülerini paylaştı. NASA'nın paylaştığı fotoğraflara göre Türkiye'de çıkan yangınların boyutu ve tüm Akdeniz'e yayıldığı görülüyor. NASA’nın "FIRMS" adını verdiği Yangın Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi sistemi, uyduları kullanarak dünyanın dört bir yanındaki yangınları takip edebiliyor. İtalya, ve Yunanistan gibi birçok Avrupa ülkesi de Türkiye gibi orman yangınlarıyla mücadele ediyor.