Uzmanlar uyardı! Kahramanmaraş, Hatay, İzmir’den sonra bir ile daha dikkat çekildi: Çok büyük deprem bekleniyor

Peş peşe meydana gelen depremlerin ardından uzmanlar teker teker açıklamalar yapıyor. Yurt genelinde hakim olan deprem endişesi gün geçtikçe büyürken Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, Hakkari'nin riskli bölgeler arasında yer aldığını ifade etti.

Uzmanlar uyardı! Kahramanmaraş, Hatay, İzmir’den sonra bir ile daha dikkat çekildi: Çok büyük deprem bekleniyor

Asrın felaketi olarak kayıtlara geçen Kahramanmaraş merkezli depremler 11 kentte büyük yıkımlara ve can kayıplarına neden oldu. Peş peşe gelen depremler herkeste endişelere neden olurken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk,  “Yüksekova ve Şemdinli'de büyük bir deprem bekleniyor" dedi.

Uzmanlar uyardı! Kahramanmaraş, Hatay, İzmir’den sonra bir ile daha dikkat çekildi: Çok büyük deprem bekleniyor - Resim : 1

"ZEMİN İYİYSE BİR ŞEY OLMUYOR" 

Hatay'a daha önce yapılan uyarıların aynısının, şimdi Yüksekova-Şemdinli fay zonu için geçerli olduğunu anlatan Doç. Dr. Selçuk, "Bu bilimsel olarak ortaya konmuş. Bu fay 7 ve üzeri deprem üretme potansiyeline sahip, burası bir sismik boşluk. Üstelik Yüksekova-Şemdinli fay zonunun bulunduğu yer bizim Türkiye içerisindeki en büyük ana bindirme zonu olan Bitlis-Zagros bindirme zonunun hemen kuzeyinde yer alıyor. Yüksekova, adından belli burası bir ova. Kahramanmaraş'ta gördük. Zemin iyiyse herhangi bir şey olmuyor. Fakat büyütme dediğimiz bir olay var. Alüvyon zemin, gevşek malzeme o yüzden çok sallanıyor ve daha çok yıkılıyorsunuz" dedi.

Uzmanlar uyardı! Kahramanmaraş, Hatay, İzmir’den sonra bir ile daha dikkat çekildi: Çok büyük deprem bekleniyor - Resim : 2

"ZEMİNİ BATAKLIK İÇERİSİNDE" 

Doç. Dr. Selçuk, "Yüksekova'nın zemini bataklık, yani bataklık içerisinde. Yüksekova'nın her yeri mi riskli? Hayır. Yüksekova ve Şemdinli'de çalışmalarımız var. Şemdinli'ye gidip baktığınız zaman daha çok dağlık kesimlerde. Çünkü yerleştiği yer kaya zemini ama Yüksekova'nın özellikle ova kısmına baktığınız zaman ovadaki yerleşim yerleri çok büyük risk altında. Yüksekova'nın havaalanı da zaten ovanın içerisinde yapılmış durumda" ifadelerini kullandı.