Araştırmacılar çok merak edilen bir detayı araştırdı ve kurbağalara ilişkin ilginç ve tuhaf bir şey keşfetti. Molecular Ecology dergisinde yayımlanan yeni bir makaleye göre, bazı zehirli kurbağa türleri, parmağının ucunu şişirip şişirip dişisine enjekte ediyordu. Yaptıkları bu tuhaf hareketin, aslında nesillerini devam ettirirken çok işlerine yaradığı ortaya çıktı. Bunu yaparak dişinin davranışlarını değiştiriyormuş.
DAVRANIŞLARINI DEĞİŞTİRİYORLAR
Bu feromonlar dişinin çiftleşmeye daha açık olmasını sağlayabilir, hatta sonrasında davranışlarını değiştirebilir. Makalede araştırmacılar, Neotropikal zehirli kurbağaların birkaç türünün erkeklerinin çiftleşme sırasında genellikle tek bir parmağının şiştiğini ve erkeklerin cinsel ilişki sırasında bu parmağı dişinin burnunun yakınına yerleştirdiğini açıklıyor.
BURUN DELİKLERİNE BİTİŞİK
Araştırmacılar, erkeklerin bu soğanlı bezden dişiye bir tür feromon aktarıyor olabileceğinden şüpheleniyorlar. Araştırmacılar, "Bazı dendrobatidlerde şişmiş parmak, sefalik amplexus ile birlikte görülür, bu sayede erkek dişinin arkasından üzerine çıkar ve ellerini başının iki yanına gevşekçe koyar, elin dorsal yüzeyi ve dolayısıyla parmağın şişmiş kısmı, belirgin bir şekilde burun deliklerine bitişiktir. Şu anda sefalik amplexusun işlevi bilinmemektedir, ancak feromon görevi gören bez salgılarının aktarılmasına yardımcı olduğu varsayılmıştır." diye yazdı.
ÇOK ÇEŞİTLİ DAVRANIŞLARINI ETKİLEYEBİLİR
Feromonlar, hayvanlar tarafından üretilen ve salınan kimyasal maddelerdir. İletişimde önemli bir rol oynarlar ve çiftleşme, bölge işaretleme, alarm sinyali ve sosyal organizasyon gibi çok çeşitli davranışları etkileyebilirler.
SESLENDİRME YOLUYLA İLETİŞİM KURDUKLARI DÜŞÜNÜLÜYORDU
Birçok hayvan, potansiyel eşleri çekmek, bölge işaretlemek, başkalarını tehlike konusunda uyarmak veya ebeveynler ile yavruları arasındaki bağı güçlendirmek için çiftleşme feromonları salgılar. Ancak kurbağaların feromon kullanımı çok detaylı bir şekilde incelenmemiştir, çünkü uzun zamandır onların kimyasal sinyaller yerine öncelikli olarak seslendirme yoluyla iletişim kurdukları düşünülüyordu.
"İYİ BİLİNEN BİR FEROMON SİSTEMİ"
Araştırmacılar, bu kurbağaların şişmiş parmaklarını nasıl parçaladıklarını ve feromon üretip üretmediklerini belirlemek için içlerindeki RNA'yı nasıl analiz ettiklerini anlatıyorlar. Sonuçları, bu parmağın gerçekten de "semenderlerde iyi bilinen bir feromon sistemi" olan sodefrin öncül benzeri faktörler (SPF'ler) adı verilen kimyasallar ürettiğini gösterdi.
UZUN SÜRMEDİĞİ TESPİT EDİLDİ
Diğer türlerde ise SPF'lerin dişi çiftleşme duyarlılığını artırdığı, bu nedenle kur yapmanın uzun sürmediği tespit edildi. Makalede, "Çalışmamız, dendrobatid kurbağalarında ilk kez, şişmiş parmakların amfibilerde feromon işlevi olan bir protein ailesi olan SPF'leri güçlü bir şekilde ifade ettiğini gösteriyor. Genel olarak, her iki türdeki şişmiş parmaklarda SPF'lerin yüksek ifadesi, sefalik amplexus ile birleştiğinde, Colostethinae ve Hyloxalinae alt familyalarının üyeleri arasında yaygın olan bu özelliklerin (yaklaşık 141 tür) kur yapma sırasında kimyasal sinyallemede yer aldığı hipotezini destekliyor." diye yazdılar.
DİŞİLERİ ETKİLEMEK İÇİN KULLANIYORLAR
Bu makale, erkeklerin cinsel ilişki sırasında burun delikleri yoluyla dişiye aktardıkları feromonları ürettiklerini doğrulamasa da, kurbağaların bu feromonları dişilerin davranışlarını etkilemek için kullanıyor olabileceklerini kuvvetle ima ediyor.
ÇİFTLEŞME İSTEKLERİNİ ETKİLEYEBİLİR
"Feromon üretiminin yanı sıra, şişmiş parmaklar, E. anthonyi'de olduğu gibi sefalik amplexus ile birleştiğinde, feromonların iletimi için önemli olabilir" diye yazdılar. Araştırmacılar bu feromonların dişiler üzerindeki kesin etkilerinden emin değiller ancak yumurtlama davranışlarını veya çiftleşme isteklerini etkileyebileceğini öne sürüyorlar.
"DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR"
Araştırmacılar, "Kurbağalardaki SPF'lerin işlevini açıklığa kavuşturmak ve dişilerin erkek SMG salgılarına karşı davranışsal ve fizyolojik tepkilerini karakterize etmek için daha fazla çalışmayı teşvik etmeyi umuyoruz. SPF proteinlerinin üreme sırasında dişiler üzerinde hangi etkiye sahip olduğunu ortaya çıkarmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var." dedi.