Venezuela'da peynir fiyatları asgari ücreti geçti

Ekonomik sorunlarla boğuşan Venezuela'da peynir fiyatları asgari ücreti geçti..

Venezuela'da peynir fiyatları asgari ücreti geçti

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, geçen haftalarda Türkiye’nin Venezuela’dan ithal edeceği kalemler arasında yer alacağı haberiyle gündeme gelen peynirin market fiyatı 1 milyon bolivarı aştı.

Resmi Gazete’nin 21 Ağustos 2020 tarihli sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Venezuela’dan sıfır gümrükle 16 bin 600 ton tarım ve gıda ürünü ithalatı yapılması kararlaştırılmıştı.

İthal edilecek ürünler arasında en çok dikkat çeken peynir olmuştu. Taze, eritme ve diğer peynirler olmak üzere Venezuela’dan bin 500 ton peynir ithalatı öngörülüyordu.

Asgari ücretin 800 bin bolivar olduğu ülkede, dolardaki artış karşısında halkın alım gücünün her geçen gün azalması sofralardaki ürün miktarının ve çeşitliliğin azalmasına neden oluyor.

6 ay önce 77 bin bolivar seviyesinde olan doların, bugün yaklaşık 6 kat artarak 450 bin bandını aşması, peynir fiyatlarındaki artışın temel nedenlerinden biri. Ancak fiyat artışında başka etkenler de var.

Peynir üreticilerine göre fiyatlardaki artış ülkede yaşanan krizlerle doğrudan ilişkili. Süt ve süt ürünlerinin fiyatlarını artıran başlıca etkenler arasında elektrik, su, internet gibi temel servislerde yaşanan kronik kesintiler, benzin kıtlığı, peynir üretiminin son 7 yılda yıllık 171 bin tondan 81 bin tona gerilemesi bulunuyor.