Apple çalışanı TikTok'taki viral video paylaşımı ile neredeyse kovuluyordu

6 senedir Apple bünyesinde çalışan Paris Campbell TikTok hesabında yayınladığı bir viral video paylaşımı ile işinden oluyordu. Campbell sözleşmesindeki bir açık ile işini korumayı başardı.

Apple çalışanı TikTok'taki viral video paylaşımı ile neredeyse kovuluyordu

Apple'ın temel iPhone güvenlik ipuçlarını içeren bir TikTok videosu yayınlayan bir çalışanını kovmakla tehdit ettiği iddia ediliyor. Çalışan Paris Campbell, kendisini bir Apple çalışanı olarak tanıtarak ve Apple ile ilgili konularda paylaşımlarda bulunarak şirket politikasını ihlal ettiğinin kendisine söylendiğini belirterek iş akdini feshedileceği iddia edildi.

Apple çalışanı TikTok'taki viral video paylaşımı ile neredeyse kovuluyordu - Resim : 1Şirketin sosyal medya politikası, çalışanları müşteriler, meslektaşlar veya gizli bilgiler hakkında paylaşımda bulunmamaları konusunda uyarır ancak Apple, çalışanların teknoloji hakkında tamamen paylaşımda bulunmasını özellikle engellemez.

Amerika dijital yayın organı olan The Verge'un ulaştığı; Apple'ın işe giriş sözleşme belgesinde, "Kendiniz olmanızı istiyoruz, ancak paylaşımlarınızda ve diğer çevrimiçi iletişimlerde de saygılı olmalısınız" yazıyor.

Apple çalışanı TikTok'taki viral video paylaşımı ile neredeyse kovuluyordu - Resim : 2New York'ta yaşayan bekar bir anne olan Campbell, Apple'da yaklaşık altı yıl çalıştı ve en son Apple perakendesi bünyesinde onarım teknisyeni olarak yer alamaya başladı. Geçen hafta, Coachella'da iPhone'unu kaybeden başka bir TikTok kullanıcısına yanıt verdi, ardından iPhone'unu Apple Kimliğinden çıkarmadığı takdirde kişisel bilgilerinin karaborsada satılacağını söyleyen tehdit mesajları aldı.

Campbell, "Bu bilgiyi tam olarak nasıl bildiğimi söyleyemem, ancak son altı yıldır meyve hakkında konuşmayı seven belirli bir şirkette sertifikalı donanım mühendisi olduğumu söyleyebilirim" dedi. Kullanıcıyı gaspçıları dinlememesi için uyarmadan önce yanıt videosunda ise "Telefonunuz aslında onlar için hiçbir işe yaramaz ve onları kurtarabilecek tek kişi sizsiniz ve bunu yapmamanızı öneririm” dedi.

 Bu video viral oldu ve yaklaşık 24 saat içinde 5 milyon izlenmeye ulaştı. Campbell Cuma günü bir yöneticiden videoyu kaldırmasını, aksi takdirde "işin feshine kadar varabilen" disiplin cezasına çarptırılacağını söyleyen bir telefon aldı. Videoyu yarıda bırakırsa ne olacağını sorduğunda, yöneticinin tehdidini geri aldığını ve kendisine geri dönüş yapacağını söylediğini dile getirdi. Campbell iddiasına göre henüz geri dönüş yapılamadı.

Campbell, hafta sonu "sevgili Apple" başlıklı ikinci bir video yayınladı ve burada bir Apple çalışanı olduğunu açıkladı ve kovulup kovulmayacağını duymayı beklediğini söyledi. Paylaştığı son videoya kadar kendisini hiçbir zaman bir Apple çalışanı olarak tanımlamadığından bahsetti ve ekledi “Ama komik olan şu ki, sosyal medya politikalarını inceledikten sonra  hiçbir yerde kendimi bir Apple çalışanı olarak tanıtamayacağımı söylemiyor, sadece bunu şirketi kötü gösterecek şekilde yapmamalıyım”

2011'den beri stand-up gösterileri yapan Campbell, TikTok'ta 439.000 takipçisi dahil olmak üzere önemli bir sosyal medya takipçisine sahip. Hesabının ve gönderilerinin popülaritesi, kovulmasını engellemeye yetmeyebilir. Geçen yıl Apple, gizli bilgileri paylaştığı iddia edilen iki yüksek profilli aktivist ile sözleşmelerini feshetti. Ancak Campbell, videolarının henüz herkese açık olmayan herhangi bir bilgi içermediğini söylüyor.

Cambell Amerika dijital yayın organı olan The Verge ile yaptığı röportajda, "Apple'ın tepkisini, insanlara farklı düşünmelerini, yenilik yapmalarını ve yaratıcı çözümler bulmalarını söylemek açısından kendimizi bir şirket olarak tasvir etme şeklimize doğrudan zıt buluyorum" diyor . “Tüm bu Apple bilgisine sahip değilim çünkü Apple için çalışıyorum. Bu bilgiye uzun bir teknik eğitim ve geçmişe sahip olduğum için geliyorum. Bu yüzden beni işe aldılar.”