Vize dolandırıcılarından online tuzak! Şikayetler yüzde 715 arttı! 'Erken randevu' vaadiyle yüzlerce vatandaşı dolandırdılar!

Schengen vizesi başvurularında yaşanan sorun, dolandırıcıların işine geldi. Vize başvurusu yapmak isteyen vatandaşlara, vize simsarları tarafından online tuzak kuruldu. Başvuru merkezlerinin internet sitelerini taklit eden dolandırıcılar, 'erken randevu' vaadiyle yüzlerce vatandaşı ağlarına düşürdü.

Vize dolandırıcılarından online tuzak! Şikayetler yüzde 715 arttı! 'Erken randevu' vaadiyle yüzlerce vatandaşı dolandırdılar!

Koronovirüs pandemisi sebebiyle ülke sınırları kapatılmış, yurt dışı seyahatleri ertelenmişti. Pandeminin etkilerinin azalması ile hayat normalleşirken farklı amaçlarla yurt dışına çıkacak vatandaşlar da vize için başvuru yapmak istiyor. Fakat Schengen vizesi başvurusu için randevu alınamaması, bekleme sürelerindeki uzunluk ve ücretlerdeki artışlar hayalleri suya düşürdü. Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar, başvuru merkezlerinin isimlerini ve internet sitelerini taklit ederek 'erken randevu almak' isteyen vatandaşlardan para topladılar. Çağrı merkezi bile kuran simsarlar, yöntemleri duyanları şoke etti.

Vize dolandırıcılarından online tuzak! Şikayetler yüzde 715 arttı! 'Erken randevu' vaadiyle yüzlerce vatandaşı dolandırdılar! - Resim : 1

Yöntemleri ortaya çıktı!

Gitmek istediği ülke için internet üzerinden vize başvuru bürosu arayan kişi, taklit internet sitesine yönlendiriliyor. Bu siteler arama motorunda reklam olarak üst sırada bulunuyor. 0850 ile başlayan bir numaranında bulunduğu site, arandığında telesekreter vasıtasıyla müşteri hizmetleri personeline bağlanıyor. Telefondaki sahte müşteri temsilcisi, bazı seçenekler sunarak bir ay sonrasında 'vize randevusu' veriyor. Bir de inandırıcılığı arttırmak için saat seçenekleri de sunuyor. Sonrasında mail üzerinden gerekli evrakların gönderileceği söyleniyor. 100 ile 120 euro olan başvuru ücretinin mesai sonuna kadar ödenmesi gerektiğini, ödenmemesi halinde randevunun iptal edileceğini belirtiyor. Yaşanan vize sorunu sebebiyle erken randevu fırsatını kaçırmak istemeyen vatandaşlar, verilen IBAN numarasına istenen bedelin ödemesini yapıyor. IBAN numarasına para gönderilirken, hesap sahibi yetkili aracılık şirketinin harfleriyle oynanmış, internet sitesindeki isimden farklı bir isim oluyor. Sahte müşteri temsilcisi para hesaba geçtikten sonra iletişim kurarak istenen belge listesini gönderiyor. Bu durum 'danışmanlık hizmeti' açıklaması için kılıf oluşturuyor. Randevusunun geçerli olduğunu sanarak evrak toplamakla uğraşan vatandaş randevu günü geldiğinde acı gerçek ile karşılaşıyor. Bir ayın sonunda taklit olan siteye ve önceden aranılan ve randevu alınan telefon numarasına da ulaşılamıyor. Dolandırıcılar, vizeye aracılık ve danışmanlık hizmetleri adı altında kişi başı 120 euro aldı.

Vize dolandırıcılarından online tuzak! Şikayetler yüzde 715 arttı! 'Erken randevu' vaadiyle yüzlerce vatandaşı dolandırdılar! - Resim : 2

Şikayet verileri açıklandı! Yüzde 715 arttı

Çözüm platformu Şikayetvar, vize aracılık ve danışmanlık firmalarıyla ilgili verilerini açıkladı. Geçen yıla göre bu yaz döneminde şikayetler yüzde 715 arttı. Özellikle temmuz ayında şikayetler yüzde 1229 arttı.

Online çözüm platformu olarak hizmet veren Şikayetvar, vize aracılık ve danışmanlık firmalarıyla ilgili verileri açıkladı. Geçtiğimiz yıla göre 2022 yazında ilgili firmalar hakkındaki şikayetlerin yüzde 715, özellikle de temmuz ayında gerçekleşen şikayetlerin yüzde 1229 artış gösterdiği ortaya çıktı.

Şikayetvar'da yayınlayanan şikayetlerden bazıları:

Davetiyem geldi vize alamıyorum,

"Polonya çalışma davetiyem gelmek üzere ama bir türlü vize randevusu alamıyorum. Antalya'daki şubeye bile gittim randevu vermediler."

Artık mental olarak tükendim

"İtalya turist vizesi için başvuru yaptık, günlerdir sonuçlanmadı. Artık mental olarak tükendim. Hiçbir bilgi vermiyor."

Uçuşa 4 gün var, 11 hafta bekletiyorlar

"26 Ağustos'ta 15 günlük Schengen vizesi başvurusu yaptım. Uçuşuma 4 gün kalmasına rağmen ne İzmir Alman konsolosluğuna ulaşabiliyorum ne de aracı firmaya... Şu anda 11 haftadan bahsediyorlar."

130 gündür randevu alamadım

"4 Haziran'da ulusal vize aile birleşimi için başvuru yaptım. Bugün 14 Ekim, 130 gün geçtiği halde randevu tarihi alabilmiş değilim. Maalesef aracı firmanın web sayfasında 8-10 hafta yazdığı halde henüz randevu tarihi alamadım."

Haftaya düğün var vizem yok

"Belçika'da 1 hafta sonra düğünüm var ama hâlâ vizeden bir haber yok."

Kaynak: Akşam

Vize dolandırıcılarından online tuzak! Şikayetler yüzde 715 arttı! 'Erken randevu' vaadiyle yüzlerce vatandaşı dolandırdılar! - Resim : 3

Vize dolandırıcılarından online tuzak! Şikayetler yüzde 715 arttı! 'Erken randevu' vaadiyle yüzlerce vatandaşı dolandırdılar! - Resim : 4