Otomobil devi Tesla ile rekabete hazırlanıyor

Volkswagen CEO'su Herbert Diess, elektrikli araç yatırımlarına hız verdiklerini söyleyerek, "Dönüşümümüz hızlı ve eşi görülmemiş şekilde olacak" açıklamasında bulundu. Açıklamaya göre, şirket, Avrupa'da 2030 yılına kadar faaliyete geçecek altı fabrika kurarak Tesla ile rekabete hazırlanıyor.

Otomobil devi Tesla ile rekabete hazırlanıyor

Volkswagen CEO'su Herbert Diess, BP BP.L Enel ENEI.MI ve Iberdrola IBE.MC CEO'larının da katıldığı şirketin Enerji Günü etkinliğinde "Dönüşümümüz hızlı ve eşi görülmemiş şekilde olacak" diyerek, elektrikli seyahatin şirketleri için ana faaliyet alanı haline geldiğini vurguladı. Otomobil devi, Avrupa'da 2030 yılına kadar faaliyete geçecek altı fabrika kurarak Tesla ile rekabette elini güçlendirmek ve elektrikli otomobile geçişi hızlandırmayı planlıyor.

Bu fabrikaların maliyeti ile ilgili bir açıklama yapılmazken şirketin hisseleri yüzde 3,8 değer kazandı. Şirket Aralık ayında 2025 yılına kadar elektrikle seyahat alanına 35 milyar euro yatırım yapmayı planladığını açıklamıştı.

Volkswagen ABD'nin dizel otomobiller için uyguladığı emisyon testinde usulsüzlük yaptığını kabul etmesinin ve Çin elektrikli otomobiller için kota getirmesinin ardından elektrikli araç üretimine ağırlık verdi.

Şirketten yapılan açıklamada, Avrupa'daki fabrikaların pil üretim kapasitesinin yılda 240 gigawatt saat olacağını açıklarken bunun 40 gigawatt saatinin İsveç'teki 2023 yılında faaliyete girecek Northvolt fabrikasından geleceği ifade edildi.

Volkswagen Northvolt'taki yüzde 20 hissesinin artıracakken aynı zamanda şirketin Almanya'nın Salzgitter kentinde kurmayı planladığı pil fabrikasını da devralacak. Bu fabrikanın da 2025 yılında faaliyete girmesi ve Volkswagen'in pil üretimindeki ikinci fabrikası olması bekleniyor.

Şirketin gelecek dönem kurulacağının müjdesini verdikleri fabrikalara ek olarak İspanya, Fransa ya da Portekiz'de 2026'da faaliyete girecek bir üçüncü fabrika kurulacak.

Polonya, Slovakya ya da Çek Cumhuriyeti'nde 2027'de faaliyete girilecek dördüncü bir fabrika kurulacak. 2030 yılına kadar iki fabrikanın daha faaliyete girmesiyle birlikte toplam fabrika sayısı altıya ulaşacak.