Vücudunuzdaki batıkları hafife almayın! Kıl dönmesinin belirtileri neler? Kıl dönmesi sorunu cerrahi gerektirir mi? İşte, tüm merak edilenler...

Ciltte çıkamayan kılların derinin altında büyümesiyle 'kıl dönmesi' adı verilen ağrılı bir süreç yaşanır. Kıl dönmesinin belirtileri neler? Sivilce görüntüsüne dönüşen bu kırmızı şişkinlik tahmin edildiğinden daha korkunç sonuçlar doğurabiliyor. Kıl dönmesi sorunu cerrahi gerektirir mi? Bu basit gördüğümüz kıl dönmesi ameliyat bile gerektirebiliyor. Özellikle erkeklerin sıklıkla yaşadığı bu sorunu, işin uzmanı tüm detaylarıyla anlattı.

Vücudunuzdaki batıkları hafife almayın! Kıl dönmesinin belirtileri neler? Kıl dönmesi sorunu cerrahi gerektirir mi? İşte, tüm merak edilenler...

Sıklıkla 30 yaşın altındaki erkeklerde görülen bu cilt hastalığı günlük yaşantıyı oldukça olumsuz etkiliyor. Cildin altında yuva yapan bu kılların tedavisi ve süreci hakkında uzmanlar detayları paylaştı. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cenk Ersavaş, özellikle erkeklerin sıklıkla karşılaştığı kıl dönmesi sorunu için tüm merak edilenleri sizler için anlattı. İşte, detayları...

Sosyal hayatı olumsuz etkileyebilir!

Kıl dönmesi erkeklerde daha sık görülür ve tedavi edilmediği takdirde sosyal hayatı olumsuz etkileyebilir. Öte yandan kılın yapısından dolayı saçlar kuyruk sokumunda toplanarak derinin altına inebilir.

Kıllar düz boru şeklinde değildir, sivri uçlardaki sivri uçlar gibi tek yönde çıkıntıları vardır. Derinin altına giren tüyler, derinin altına yuva yapabilir ve cilt rahatsızlığına neden olabilir. Kıllar deride yuva yaptığında ortaya çıkan kronik bir enfeksiyon, batık kıl olarak tanımlanır.

Kıl dönmesinin belirtileri neler?

Kıl dönmesi, enfeksiyon oluşmadıysa herhangi bir belirti göstermeyebilir. Enfeksiyon olan durumlarda ise;

  • Akıntı ve kötü koku
  • Apse
  • Deride kızarıklık

Kıl dönmesi teşhisi genel cerrah tarafından yapılacak fizik muayene ile kolaylıkla konulabilir. Kuyruk sokumunun hassasiyeti ve kuyruk sokumunun şişmesi, apseler ve sinüslerin görünümü batık kılların teşhisi için yeterlidir. Enfeksiyon şiddetli ise, teşhis için kan testleri yapılabilir. Pilonidal kist genellikle görüntüleme çalışmaları gerektirmez.

Vücudunuzdaki batıkları hafife almayın! Kıl dönmesinin belirtileri neler? Kıl dönmesi sorunu cerrahi gerektirir mi? İşte, tüm merak edilenler... - Resim : 1Kıl dönmesi sorunu cerrahi gerektirir mi?

Kıl dönmesi tedavisinde cerrahi tedavi altın standarttır. Diğer yöntemler cerrahiye alternatiftir ve yüksek nüks oranlarına sahiptir. Cerrahi müdahalenin temel amacı; kasık kıl şaftını tamamen çıkarmak ve mümkün olduğunca cerrahi kesiğin kalçanın ortasında olmamasını sağlamaktır. Hasta ameliyata girmeden önce enfeksiyon antibiyotiklerle temizlenmelidir.

Kıl dönmesi bazen akneye benzeyebilir. Bazı hastalar bazen apseyi kendi başlarına yırtarlar. Ancak endojen apsenin rüptürü sorunu çözmez. İç içe geçmiş kistlerin kıl ve diğer artıklarla dolu olduğu ve ayrıca irinle dolu olduğu ve bunların hepsinin sıkma ile çıkarılamadığı bilinmelidir. Ek olarak, hasta ezilme ve patlama yaraları, yeni enfeksiyonlar veya yara izi geliştirme riski altındadır.

Merak edilenler…

Kıl dönmesinin çoğu, cilde nüfuz eden gevşek tüylerden kaynaklanıyor gibi görünmektedir. Sürtünme, basınç, dar giysiler, bisiklete binme, hareketsiz kalma veya benzeri faaliyetler nedeniyle saç deriye bastırılır. Vücut, deride biriken kıllara, kıl çevresinde kistler oluşturarak yabancı cisim olarak tepki verir.

Kıl dönmesi için nihai tedavi cerrahidir. Evde yapılan bazı uygulamalar tedavi amaçlı değil, ağrı ve şişliklerin giderilmesi içindir. Kıl dönmesi genellikle kuyruk sokumunda meydana gelir. Kuyruk sokumu bölgesinde biriken artıkların deri altı yuvaya girme olasılığı daha yüksektir. Ancak batık tüyler sadece kuyruk sokumu bölgesinde oluşmayabilir. Kuyruk sokumunda meydana gelen kıl dönmesini göbek bölgesinde meydana gelen kıl dönmesi takip eder.