Yağmurda daha az ıslanmak için ne yapmalı? Koşmalı mı yürümeli mi? Yağmurda nasıl daha az ıslanırım?

Yaz yağmurlarında yürümek, ıslanmak yağmur seven herkesin hoşuna gider. Fakat soğuk havada bardaktan boşanırcasına yağan yağmur, herkesin çilesidir. Özellikle bir de yanınızda şemsiyeniz yoksa! Peki, yağmura yakalandığımızda yürümeli miyiz koşmalı mıyız? Hangisini yaparsak daha az ıslanırız? Bu sorunun cevabı asırlardır yanıtlanmayı bekliyordu. Yağmurda nasıl daha az ıslanırım? İşte, herkesin merak ettiği o sorunun sevabı...

Yağmurda daha az ıslanmak için ne yapmalı? Koşmalı mı yürümeli mi? Yağmurda nasıl daha az ıslanırım?

Yağmurda daha az ıslanmak için koşmak mı yoksa yürümek mi gerektiği konusunda farklı farklı görüşler günümüze kadar gelmiş. Öyle ki bu mevzu, Nasreddin Hoca fıkralarına bile konu olmuş. Peki, siz hangisini yaptığınıda daha az ıslanıyorsunuz? Koştuğunuz da mı yürüdüğünüzde mi? Şimdi öğreneceğiniz yanıtla artık rahatlayabilirsiniz. Fakat gekin,

Nasreddin Hoca'nın bu konu hakkındaki düşüncesi neymiş bakalım...

Bardaktan boşanırcasına yağmur yağdığı bir günde Nasreddin Hoca, evinin penceresinde etrafa bakmaktadır. O esnada yağmurdan koşarak kaçan komşusunu görünce biraz takılmak ister: Komşu, komşu, utanmıyor musun, niçin Allah'ın rahmetinden kaçıyorsun?

Yağmurda daha az ıslanmak için ne yapmalı? Koşmalı mı yürümeli mi? Yağmurda nasıl daha az ıslanırım? - Resim : 1

Komşusu utanır, koşmayı bırakarak yavaş yavaş yürümeye başlar. Bu arada adamın ıslanmadık yeri kalmaz.

Ertesi gün hava yine yağmurludur. Bu kez dışarıda olan kişi Hoca'dır. Koşa koşa evine giderken bu sefer de içeride olan komşusu onu görüp takılır: Hoca Efendi, Hoca Efendi, sen dün bana "Allah'ın rahmetinden kaçılmaz." demiştin; bak şimdi kendin kaçıyorsun." der.

Hoca durur mu, yapıştırır cevabı: Be adam! Ben Allah'ın rahmetinden kaçmıyorum, Allah'ın rahmetini çiğnememek için koşuyorum.

Yağmurda daha az ıslanmak için ne yapmalı? Koşmalı mı yürümeli mi? Yağmurda nasıl daha az ıslanırım? - Resim : 2

Konu ile ilgili fizikçiler, matematikçiler ve mühendislerin yaptığı araştırmalar, yağmurda koşmak mı yoksa yürümek mi gerektiğini gözler önüne seriyor. Yapılan arasştırma farklı şartlar altında farklı sonuçlar göstermiş:

-Yağmur dikey bir şekilde üstümüze düşüyorsa veya gittiğimiz yön ile rüzgar yönü ters ise en iyi seçeneğimiz koşmaktır, bu sayede daha az ıslanırız.

-Gittiğimiz yön ile rüzgar yönü aynıysa belirli bir hızda yürümek daha mantıklı olacaktır. Buradaki belirli hız, rüzgâr hızının hareket yönündeki bileşenine eşittir.

İtalya'daki Brescia Üniversitesinden Prof. Dr. Franco Bocci'ye göre ise rüzgar yönü önemli ancak yağmura yakalanan kişinin vücut yapısı da önemli.

Zayıf olup olmadığımız, optimum hızımız, rüzgarın hızı, yağmur damlasının boyutu ve rüzgar yönü ile yol arasındaki açı bile önemli.

Bu faktörlerden ortaya çıkan kombinasyonlara bakılırsa, bazen belli bir hızda yürümek mantıklıyken bazen de koşmak mantıklı. Ancak çoğu zaman koşmanın daha iyi bir seçenek olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Webtekno