Salgında yeni problem: Aşıya direnç

Yanlış yönlendirmeler, sosyal medyanın gücü nedeniyle bazı ülkelerde aşıya direnç çok büyük problem haline gelmiş durumda. Uzmanlar bu algının yıkılması için mücadele ediyor.

Salgında yeni problem: Aşıya direnç

Dünyada aşılanma tüm hızıyla devam ederken yepyeni bir problem ortaya çıktı. Sosyal medyada yanlış yönlendirme, kulaktan dolma bilgiler yüzünden bazı toplumlar aşıya direnç gösteriyor. Ukrayna yoğun bir şekilde direnç problemiyle mücadele ediyor.

Sovyet döneminden kalma aşılara ilişkin uzun süredir devam eden şüphe nedeniyle risk grubunda yer alan sağlık personellerinin bile aşı yaptırmayı reddettiği belirtildi. Başkent Kiev’in doğusundaki maden kasabası Selydove’de sağlık personelinin sadece yüzde 5’i aşı olmayı kabul etti. Ülke, ilk aşı sevkiyatının 14 bin dozunu orduya, özellikle de doğuda Rusya destekli ayrılıkçılarla savaşanlar için belirledi. Ancak şimdiye kadar sadece 1,030 asker aşılandı.

Cephedeki Krasnohorivka kasabasında askerler aşı yapmayı genel olarak reddetti. Ukraynalıların aşılamaya giderek daha fazla karşı çıktığı belirtilirken, Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü tarafından bu ay yapılan bir kamuoyu yoklaması, ülkede halkın yüzde 60’ının aşı olmak istemediğini ortaya koydu. Nitekim ilk 500 bin dozluk AstraZeneca aşının sevkiyatını Şubat ayı sonunda alan Ukrayna’da şu ana kadar sadece 19 bin kişi aşılandı.