Grip aşısı Alzheimer riskini %40 düşürüyor!

Yapılan bir araştırma grip aşısının Alzheimer riskini %40 düşürdüğü ortaya çıktı. Araştırma, her yıl aşı yaptıranların Alzheimer’a yakalanma oranının düşük olduğunu gösterdi.

Grip aşısı Alzheimer riskini %40 düşürüyor!

Çağımızın en kötü hastalıklarından biri olan bir demans türü olan Alzheimer ile ilgili bilim insanları, bu hastalığı teşhis etmenin veya risklerini düşürmenin yollarını araştırıyor. Araştırmacılar, daha sık aşı olmanın dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen bu hastalığa karşı daha güçlü koruma sağladığını ifade etti.

Hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri olumsuz şekilde etkileyen en kötü hastalıklardan biri de Alzheimer ile ilgili, ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’ndeki araştırmacılar bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma, dünya üzerindeki birçok insana uygulanan bir aşının demansa karşı etkili olabileceğini ortaya koydu. 

Grip aşısı Alzheimer riskini %40 düşürüyor! - Resim : 1

GRİP AŞISININ ALZHEİMER RİSKİNİ AZALTTIĞI ORTAYA ÇIKTI

Uzmanlar, dört yıl boyunca en az bir grip aşısı olan kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin %40 daha az olduğunu açıkladı. ABD’de yürütülen çalışmada, 65 yaş ve üstü kişiler ele alındı ve grip aşısı olmayanlar ile olanlar karşılaştırıldı.

Çalışmanın yazarlarından Avram S. Bukhfinder bununla ilgili “Yaşlı yetişkinlerde grip aşısının birkaç yıl boyunca Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azalttığını bulduk. Bu koruyucu etkinin gücü, bir kişinin grip aşısı aldığı yıl sayısı ile birlikte arttı. Bir başka deyişle, her yıl aşı yaptıranların Alzheimer’a yakalanma oranı en düşüktü” ifadelerini kullandı. Bu çalışmanın, daha önce grip aşısı ile Alzheimer riskinin azaltılması arasında bir ilişki bulan iki yıl önceki bir başka araştırmadan sonra geldiğini; ancak daha kapsamlı olduğunu da belirtmek gerek.

Yeni araştırma, 935.887 grip aşısı olan kişiyi ve 935.887 aşı olmayan kişiyi kapsadı. Açıklamalara göre katılımcılar, dört yıl boyunca incelendi. Bu süreçteki takipler sonucunda aşı olanların %5,1’inde, aşı olmayanların ise %8,5’inde Alzheimer görüldüğü aktarıldı. Verilere dikkat çeken araştırmacılar, grip aşısının hastalığa karşı güçlü koruyucu etkisinin altını çizdi; ancak konu hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

Son olarak araştırmanın yazarlarından Dr. Paul E. Schulz, “Bazı aşıların Alzheimer hastalığına karşı koruyucu olabileceğine dair kanıtların bulunması, bunun spesifik olarak grip aşısına özel olmadığını gösteriyor olabilir” ifadelerini kullandı ve bağışıklık sisteminde gerçekleşen değişikliklerin hastalığa karşı koruyucu sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Schulz, bağışıklık sistemi ve Alzheimer arasındaki ilişki için daha çok öğrenecekleri şeyin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Grip aşısı Alzheimer riskini %40 düşürüyor! - Resim : 3

Geçmişteki çalışmalar grip aşısının yanı sıra, tetanoz ve çocuk felci gibi diğer aşıların da demans riskini azaltabileceğini ortaya koymuştu.

Kaynak: Teknoweb