Yaprakların efendisi: Nick Merdenyan hikâyesini anlatıyor...

"Yaprakların efendisi" olarak dünyaca üne sahip olan Kapalıçarşı'nın nadide sanatçılarından Nick Merdenyan, lületaşı ustalığı yaparken yapraklarla tanışma hikâyesini "İşim Ekmeğim"de anlatıyor...

Nick Merdenyan...

Kurutulmuş yapraklar üzerine tezhip ve kaligrafi çalışmaları yaparak ürettiği eseler, dünyanın pek çok önemli simasının da dikkatini çekmekte...

Kastamonu'da doğan Nick Merdenyan, 6 aylık bir bebekken ailesi İstanbul Kumkapı'ya göç eder. Kapalıçarşı, Kumkapı'ya yakın olduğu için okul dışındaki zamanlarda Kapalıçarşı'da bir ustanın yanında çırak olarak işe başlar.

Tebrik çiçeği hayatını değişitirdi

1991 yılında oğlunun vaftizinde tebrik için gönderilen bitkiyle hayatı değişir. Bu çiçek ithal bir çiçektir. Kuruyan iki yaprağını atmayıp bir kitabın arasına koyar. Bir süre sonra tesadüfen bulduğu yaprakların çok güzel kuruduğunu, kırılmadığını, bir esnekliğe sahip olduğunu fark eder.

Bir arkadaşının farklı malzemeler üzerinde hat çalışmaları yaptığını hatırlar. Ve bu yapraklara çalışılabileceğini düşünür, birlikte denerler. Sonuç başarılıdır. Eve dönerken 3 saksı çiçek daha alarak yaprakları kurutmaya başlar.

İlk çalışmalar islamla ilgili olur. Daha sonra hristiyanlık, musevilik, budizmle ilgili evrensel çalışmalar yapmaya başlarlar. Ve bu çalışmalara da "Sevgi ve hoşgörü yaprakları" adını verirler.

Merdenyan'ın eserleri, devlet protokolünde hediye olarak da kullanılır. Türkiye'yi ziyaret eden pek çok devlet yöneticisi ve ünlü isim, Kapalıçarşı'da bu anlamlı eserleri görmek için ziyaretine gelir.

Yaprakların efendisi: Nick Merdenyan hikâyesini anlatıyor... - Resim : 1

Altın varak kullanılıyor

Nick Merdenyan, "Bu bir ekip işi. Sadece benimle ilgili bir çalışma değil. Çok iyi bir ekibim var, onlarla birlikte yıllardır bu çalışmaları yürütüyorum. Tüm çalışmalar altın varak kullanılarak, hepsi imzalı, sertifikalı olarak bilgileriyle birlikte veriyoruz." diyor.

Merdenyan şu sıralarda Yunus Emre'nin çok sevdiği ve duyanların da içini titreten bir sözünü çalışıyor:

"Ben beni unutursam, sen beni unutma ya rab"

 

>>DİĞER BÖLÜMLERİ İZLEMEK İÇİN>>