Yaptırmayanlara 1 Ocak 2023'te ceza kesilecek! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Resmi Gazete'de önemli bir karar yayımlandı. Evde bakılan kedi, köpek ve gelinciklerle ilgili verilen karara göre, mikroçip uygulaması yapılacak. Yürürlüğe giren uygulamada son tarih 31 Aralık 2022 olacak. Veteriner Hekim Mehmet Deniz tarafından yapılan açıklamada son tarih hatırlatıldı ve çip taktırmayanlara 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren ceza kesileceği vurgulandı. Peki, evcil hayvana çip taktırmamanın cezası ne kadar?

Yaptırmayanlara 1 Ocak 2023'te ceza kesilecek! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan evcil hayvanlara ilişkin yönetmelik yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliği göre evde beslenen kedi, köpek ve gelincik gibi evcil hayvanlara mikroçip takılması zorunluluğu getirildi. Mikroçip uygulamasında son tarihin 31 Aralık 2021 tarihi olduğu belirtilirken, taktırmayan evcil hayvan sahibi vatandaşlara 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren ceza kesileceği de ifade edildi. Ceza miktarı da yetkililer tarafından açıkladı. Peki, evcil hayvanlara mikroçip taktırmamanın cezası ne kadar? 

Evcil hayvana ait tüm kimlik belgeleri olacak

Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi olan  PETVET'te hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri yer alacak.

Mikroçip taktırmayan sahiplere ceza kesilecek

Bahsedilen uygulama sayesinde olumsuz durumların önüne geçilmesi planlanıyor. Veteriner Hekim Mehmet Deniz, yaptığı açıklamada, çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun gereği para cezası kesileceğini belirtti. Deniz, 1 Ocak 2023 tarihinden sonra cezanın ödendikten sonra çip takma işlemi yapılacağını öngörüyor.

Mikroçip uygulamasının nasıl yapıldığını anlatan Veteriner Hekim Mehmet Deniz, şunları söyledi:

“Çok basit bir işlem. Kedi ve köpeğimiz sakin durduğu sürece aşı yaparmış gibi direk derisinin altına pirinç tanesi kadar implantı yerleştiriyoruz. İki tane kürek kemiğinin arasına yerleştiriliyor. Dışarıdan GPS ile takip etme gibi bir imkanınız yok sadece vatandaşlarda olduğu gibi kimlik numarası üzerinden seri numarasıyla birlikte çiplenme ve bunun da yavaş yavaş sisteme entegrasyonu olsun diye yapılan bir süreç bu. Bu sene 31 Aralık tarihine kadar son. Yeni karnemiz ve seri numarası olan sisteme yerleştirilen işlemler var bunlarla birlikte takibini yapıyoruz”

Her şeyin takibi bu sistem üzerinden olacak

“Hayvanımız kaybolduğu veya yeni bir doğum olduğu zaman, geçirdiği operasyonlar da olmak üzere hepsinin takibinin yapıldığı bir sistem. Kayıp durumlarında GPS gibi takip edemiyorsunuz ama kayıp ibaresi sistemde gözüktüğü için getiren vatandaş asıl sahibi mi değil mi diye anlaşılması üzerine yapılan ve kaybolduğu zamanda kolaylık sağlayan işlem olacak bizler ve vatandaşlar için”

Açıklanan son bilgiye göre, yılbaşına kadar süresi olan bu işlemi yaptırmayanlara bin 634 TL para cezası kesilecek.