Yargıtay: Polis maske takmayana ceza yazamaz

Yargıtay, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında uygulamaya alınan tedbirleri delenlere yönelik kararını açıkladı. Ceza yetkisinin polis ve jandarmada olmadığı belirtildi.

Yargıtay: Polis maske takmayana ceza yazamaz

Bir ilde polisin sokağa çıkma yasağına uymayan vatandaş, kendisine kesilen 789 TL para cezasının ardından konuyu yargıya taşıdı. Yargıtay kesilen cezayı haksız görüp para cezasını iptal etti. 5. Sulh Ceza Hakimliği Hıfzıssıhha Kanunu’na göre idari para cezalarının kolluk kuvvetleri tarafından kesilemeyeceği belirtildi. Uzmanlar polisin ve jandarmanın sadece tutanak tutabileceğini, ceza yetkisinin yalnızca kaymakamlık ve valiliklerde olduğu konusunda vatandaşları uyardı.

Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı ilk gün ise insanlar sokaklara dökülmüş, fırın ve marketlere akın emişti. Van’da ise bir vatandaş saat 24.00’de evine ekmek almak için dışarı çıkmış ve polis tarafından evinin önünde durdurularak 3 bin 150 lira para cezası verilmişti.

Bunun üzerine vatandaş cezanın iptali için mahkemeye başvurmuş ve 3. Sulh Ceza Hakimliği cezayı iptal etmişti. Mahkeme kararının gerekçesinde “Vatandaşın sokağa çıkma yasağını ihlal etmediğini, kolluk tutanağının aksine bir durumun da belirtilmediği, idarenin acele ve öngörülebilirlikten uzak işlemlerinden vatandaşın sorumlu tutulamayacağı” belirtilmişti.