Yargıtay'dan barolara tepki!

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Başkan Metin Feyzioğlu'nun adli yıl açılış törenine katılacağını açıklamasının ardından, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere çok sayıda baro Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenecek törene katılmayacağını duyurmuştu. Yargıtay'dan da bir açıklama geldi

Yargıtay'dan barolara tepki!

Yargıtay Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Adli yıl açılış davetiyeleri dolayısıyla Yargıtaya yönelik haksız ve ölçüsüz eleştirileri yapan bazı baroların, yakın geçmişte tüm dünyanın kabul ettiği insan hakları metinlerine dahi karşı çıkması, feraset düzeylerinin açık bir göstergesi olup, bu tür ithamların toplumun vicdanında karşılık bulmayacağı şüphesizdir."

- Olay

Danıştay’ın 2014'te yapılan 146. Yıldönümü töreninde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşma süresinin uzunluğu ve siyasi içerikli konuşma yaptığı gerekçesiyle TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'na tepki göstererek salonu terk etmişti. Ertesi yıl yapılan törenlerde konuşma sürelerine ilişkin düzenleme yapılmıştı.  

Bu yıl tartışmalar, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Başkan Metin Feyzioğlu'nun adli yıl açılış törenine katılacağını açıklaması ve programda konuşma yapacağını duyurmasıyla başladı.

TBB'den konuyla ilgili yapılan açıklamada, 

"Yargıtay Başkanlığı’nın Adli Yıl Töreni’ne Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nı davet etmesi üzerine konu Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nda tüm yönleriyle görüşülmüştür.

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu törene katılım sağlanmasına karar vermiştir.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu törene katılacak ve eskiden beri gelen geleneğin devamı olarak Yargıtay Başkanı Sayın İsmail Rüştü Cirit ile birlikte Adli Yıl açış konuşmasını yapacaktır.

Meslektaşlarımızın ve milletimizin beklentisi sorunlarımızın konuşarak çözülmesidir. Bizim de sorunları konuşarak, iletişim kurarak hep birlikte çözebileceğimize inancımız tamdır." denildi.

- Barolar tepki gösterdi

TBB'nin açıklamasının ardından, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere çok sayıda baro Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenecek adli yıl açılış törenine katılmayacağını açıkladı.

Avukatlar da, Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) kararından sonra sosyal medyada #tbbyönetimibenitemsiletmiyor başlığı altında hashtag açarak tepkilerini dile getirmişti.