Yatırımda 2021’in öne çıkanları!

Koronavirüs salgınıyla piyasalarda öngörüler hepten değişti. 2021’de yatırımcı küresel ekonominin yeniden açılmasına razı...

Yatırımda 2021’in öne çıkanları!

Bu yılın başı ile sonunda yatırımcının odaklandığı konular arasında önemli değişiklikler oldu. Yatırımcı 2020'de getiriyi önemserken yılsonunda odak küresel ekonomilerin yeniden açılması...  

Piyasalarda değişimin hızı, hiçbir zaman şimdi olduğu kadar yüksek olmamıştı. Bu evrim, özellikle teknoloji, ticaret ve sağlık alanlarında görüldü. Korona virüs öncesinde başlamış olan değişim, pandemiyle hız kazandı ve bu üç alanda piyasa liderliği gelecek yıllarda da devam edecek.

İnovatif sağlık çözümleri

Korona virüs pandemisi dünya genelinde inovatif sağlık çözümlerine olan ihtiyacı hatırlatan bir gelişme oldu. Ancak sağlık inovasyonlarına, korona virüs pandemisinin başlangıcından önce de ihtiyaç duyuluyordu ve gelecekte nadir görülen kronik hastalıkların tedavisinde önem kazanacak. Bu çözümlerin küçük sermayeli biyoteknoloji şirketlerinden gelmesi bekleniyor. 

Bu şirketler ise büyük sermayeli ilaç şirketleri tarafından satın alım hedefi olarak görülecekler. Biyoteknoloji alanında birleşme ve satın alımların hızı düşmeyecek.

İletişim teknolojileri

Küresel ekonominin 2021 yılında yeniden açılması beklenirken, birçok korona virüs öncesi toplumsal normun büyük değişime uğradığı görülüyor. Toplum yüksek ihtimalle, daha önce olduğundan çok daha fazla online teknolojileri benimseyecek ve iletişim, çalışma, alışveriş ve eğitim bu yolla gerçekleşecek.  

Özellikle yapay zeka, robotik, blockchain ve hatta 5G gibi teknolojiler yüksek önem taşıyacak. Bu teknolojileri üreten şirketlerin hisselerinde büyüme potansiyeli devam edecek.

Küçük sermayeli şirketlerden yüksek performans beklentisi

Büyük sermayeli ABD hisseleri bu yıl yükseliş yaşadı. 2020 yılında büyük sermayeli şirketlerin fazlalıkta olduğu Dow Jones Industrial Average ve S&P 500 endeksleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. S&P 500’de Mart ayında, korona virüs pandemisinin yükselmesi nedeniyle görülen düşüşün ardından, yüzde 64’lük yükseliş görüldü. Ancak bu rekor yükseliş, aşırı yüksek değerlemeler ortaya çıkardı. Bu yüksek değerleme seviyesi ABD’nin büyük sermayeli şirketlerinin hisselerinin, yeni yılda yükselmeyeceği anlamına gelmiyor. 

Uluslararası hisseler...

Birçok yatırımcı çeşitliliğin sağladığı faydaları anlasa da, konu coğrafi çeşitlilik olduğunda, tam anlamıyla uygulanamıyor. Yapılan araştırmalara göre birçok yatırımcı, bulundukları ülkeye ait şirketlerin hisselerine odaklanıyor ve uluslararası hisselere düşük ilgi gösteriyor. Bu durum son dönemlerde, bu yatırımcılar ABD borsalarının diğer piyasalara kıyasla gösterdiği yüksek performans nedeniyle faydalı oldu. Ancak potansiyel çeşitlendirme faydalarına ek olarak, uluslararası hisselerin 2021’de radarınızda olması için diğer sebepler de var. Bunlar arasında dolardaki zayıflama, çekici değerlemeler ve korona virüs aşılarının küresel çapta uygulanması da bulunuyor.

Doğa dostu yatırım

Birçok çalışma, daha yüksek çevresel ve toplumsal farkındalık gösteren şirketlerin diğer geleneksel yatırımların performansıyla eşit hatta bazen daha yüksek olduğunu gösterdi. Yatırımcıların, yatırım yaptıkları şirketlerle ilgili olumlu algılarının olması ve bu hisselerin getirilerinin yükselişe geçmesi, bundan sonra istisna olmayacak.

Temettü ödemesi yapıldı mı?

Temettüler 1930 ve 2019 yılları arasında, S&P 500 endeksinin toplam getirisinin %42’sini oluşturuyordu. Temettülerin öneminin anlaşılmasının ardından, bir sonraki adım temettülerini yıllar içinde yükseltmeyi başaran şirketleri bulmak. Bu, korona virüs pandemisi sürecinde oldukça önemli ancak bir o kadar da zor hale geldi. CNBC’ye göre, 639 şirket, karantinaların en yoğun olduğu dönemde temettü ödemelerini askıya aldı ya da kesinti uyguladı. 

Bu rakam 2009 yılından bu yana en yüksek temettü kesintisi oldu. Geleceğe bakıldığında, ekonomiler toparlanma göstermeye devam ederken, temettülerin üzerindeki baskının kalkacağı bekleniyor.

İmtiyazlı hisse, gelir potansiyelininin tercih edilen kaynağı olacak

Gelir odaklı yatırımcıların genellikle görmezden geldiği menkul kıymet türlerinden biri olan imtiyazlı hisseler, bir şirkette sahipliği temsil ediyor ve tahvil ile hisse senedi gibi özellikler taşıyor. Bu hisseler genellikle sabit bir gelir sağlıyor. Genellikle imtiyazlı hisseler olarak bilinen bu yatırım araçları aynı zamanda, diğer hisselere kıyasla daha az günlük volatilite gösteriyor ve yatırımcılar standart hissedarlara yapılan temettü ödemelerinden daha önce ve daha yüksek temettü elde ediyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını 2023’e kadar düşük tutacağını açıklamasıyla birlikte imtiyazlı hisselerin, gelir odaklı yatırımcılar için popüler bir seçenek olması bekleniyor.

Belediye tahvillerine talep yükselecek

2021 yılında, belediye tahvilleri ve belediye tahvil stratejilerinin gücünü koruması bekleniyor. Gelecek yıl hem vergisiz hem de vergi ödemeli yeni tahvil arzı oluşabilecek olsa da, bu yeni arzın getiriye odaklanan yatırımcılar tarafından benimseneceği düşünülüyor. 

Altyapı harcamalarının sağlayacağı fayda, borsalarda, hammadde, enerji ve telekomünikasyon alanlarında görülecek.

Alış 34,8962
Satış 34,9361
Değişim 0,09
Son Değer 34,9161
En yüksek 35,04
En düşük 34,79
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00
Alış 32,4822
Satış 32,5049
Değişim -0,05
Son Değer 32,4935
En yüksek 32,60
En düşük 32,41
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00
Alış 40,6619
Satış 40,7562
Değişim 0,14
Son Değer 40,7090
En yüksek 40,88
En düşük 40,54
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00