Yeni bir başlangıç mümkün! Alzheimer tedavisinde sevindiren gelişme

Uzun zamandır bilim insanları tarafından yürütülen Alzheimer tedavisinde ilerleme kaydedildi. İngiltere’de yapılan klinik çalışmalarda Alzheimer hastalığının ilerlemesini durduracak ilacın önümüzdeki sene piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Yeni bir başlangıç mümkün! Alzheimer tedavisinde sevindiren gelişme

Beyinde acımasız hasarlar bırakan ve hafızayı adeta çalmaya neden olduğu düşünülen hastalıkta uzmanlar tarafından yeni bir ilerleme kaydedildi. Toksik plaklar olan amiloid birikimini temizlemek için tasarlanan ilaç uzmanlar tarafından yeni bir başlangıç olarak tanımlandı.

Daily Mail’de yer alan habere göre 2023 gibi erken bir tarihte Birleşik Krallık hastalarına sunulabileceğini söylenen ilaç için İngiltere Alzheimer Araştırma Merkezi’nde görevli D. Susan Kohlhaas şu ifadeleri kullandı: "İnsanlara erken teşhis konulması, araştırma ve tedaviye erken başlanması anahtar olacaktır. Bu bizim için gerçek bir fırsat penceresi.”

Yeni bir başlangıç mümkün! Alzheimer tedavisinde sevindiren gelişme - Resim : 1

Tarihi bir an olarak selamlandı

Lecanemab adlı ilaç  geniş bir hasta denemesinde bilişsel ve işlevsel olarak yüzde 27 oranında yavaşlattı. Bunun önemli bir düşüş olduğu vurgulandı. İlacın bu başarısı dönüm noktası olarak kabul edildi. Hastalar arasında bellek ve düşüncedeki düşüşleri erken aşamalarda durdurabildiğini göstermesinin ardından uzmanlar tarafından 'tarihi bir an' olarak selamlandı.