Yeni yılda sürekli diyete girmeyin!

Yeni yıl hepimiz için yeni heyecanlar, yeni kararlar demek. Bu yeni kararlardan bazılarını yapabiliyoruz, bazılarını yapamıyoruz. Bazılarını ise erteliyoruz. Peki diyet konusunda bu yıl kaç kez diyete girme kararı aldık? İşte bu soru yeni yılda nasıl bir diyet yapmanız gerektiğini belirleyecek çok önemli bir soru. Bu sebeple ben de yılın son gününde, 2022'ye ait son köşe yazımı çok önemli ama bir o kadar da gözden kaçırılan bu konuya değinerek tamamlamak istedim. 

Diyet kelime anlamı olarak yeni bir yaşam tarzı ve sağlıklı beslenmek demek. Fakat çoğumuz hızlı sonuç alma ve bir an önce hedefe ulaşma kaygısı ile dönem dönem sıkı diyetler yapıp daha sonra uzun süre devam edemediğimiz için bırakıyoruz. Bıraktıktan sonra ise tekrar diyete girene kadar daha sağlıksız bir yaşam tarzına giriyoruz.

Örneğin, diyet çok iyi giderken özel bir günde ufak bir kaçamak yapınca "nasılsa diyeti bozdum" diye düşünüp, bir sonraki haftaya kadar diyeti bırakıyoruz. Ama aslında o yaptığımız kaçamak değil, daha sonra yediklerimiz bize kilo aldırıyor.

Bu davranışa girmemizi ise hayatımıza uygun sürdürülebilir diyetler yerine çok fazla kısıtlayıcı ve yasaklarla dolu diyetler yapmak sağlıyor. Kısa vadede güzel sonuçlar verse de uzun vadede tekrar kilo aldırıyor.

Bu sürekli kilo alıp verme döngüsü ise hem metabolizmamızı daha çok yavaşlatıyor hem de psikolojik olarak da bizi yoruyor.   

Bu durum paradoksa girince çıkması bir hayli zor oluyor.

O zaman hadi hep birlikte yeni yılda, yeni bir karar alarak hayat boyu sürdürebileceğimiz, bırakmak istemeyeceğimiz ve her şeyden 'kararında' yediğimiz bir diyete başlayalım! 

Şimdiden herkese iyi yıllar diliyorum...