Asgari ücret toplantı takvimi belli oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, yeni yılda uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği toplantıda pazarlık takvimi belli oldu. Peki, asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Asgari ücret ne zaman belli olacak? Toplantı saat kaçta? TİSK ve TÜRK-İŞ Başkanı açıklama yaptı. İşte detaylar...

Asgari ücret toplantı takvimi belli oldu

Ocak ayında uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında gerçekleştirildi. Bakan Bilgin'in, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun gelecek hafta toplanacağını açıklamasının ardından toplantı takvimi belli oldu.

Bakan Bilgin, Türk-İş Başkanı Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'u ağırladı. 

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, toplantı ile ilgili açıklama yaptı. Akkol madde madde sendika olarak önerilerini özetledi. Akkol'un açıklamasına göre, EYT'li çalışanların işveren maliyetlerine yönelik. Akkol, Bakan Bilgin'in SGK prim farkının giderileceği müjdesini  paylaştığını söyledi. İkinci talep de kıdem tazminatı ile ilgili. Bakan Bilgin bu konuda da KGF'den uygun kredi ile işverenlerin yalnız bırakılmayacağının müjdesini verdi. Üçüncü madde ise kritik sektör ve şirketlerde yüzlerce kişinin aynı anda emekli olması. Akkol, bu konuda da kıdemin önemli olduğu sektörlerde üretim ve ihracat için bir planlamanın gerektiğini kaydetti.

Toplantı takvimi belli oldu

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da "Asgari ücret tespit komisyonunun takvimi belli oldu. İlk toplantı 7 Aralık saat 14.00'da, ikinci toplantı 14 Aralık saat 14:00'da yapılacak" açıklamasında bulundu.

"Tarafları memnun edecek rakam çıkarsa, arzumuz üçümüz beraber imza atalım ama arzu etmediğimiz rakam olursa o masada olmayacağımızı yine ifade ediyoruz" diyen Atalay şu ifadeleri kullandı:

Uygulama 1 Şubat'ta olacak, 60 gün var biz asgari ücret konuşuyoruz. Konuşulunca bu milletin cebine para falan girmiyor. Geçmişte Aralık sonunda belli oluyordu, bu rakam hemen belli olsun da kamuoyu bunu konuşuyor, bu mesele bitsin. Ne zaman rakam konuşulsa raflarda fiyatlar artıyor.

Tedirginliğim oydu rakam konuşmamakla ilgili. Geçen sene bu vakitlerde peynir 35 liraydı, şu anda 140-150 lira. İşini düzgün yapan marketler var ama işini düzgün yapmayanlar da var. Bunu en iyi emekli, işsiz, işçi biliyor. İnşallah tarafları memnun edecek rakam çıkarsa, arzumuz üçümüz beraber imza atalım ama arzu etmediğimiz rakam olursa o masada olmayacağımızı yine ifade ediyoruz.

Asgari ücret geçim ücreti oldu bu ülkede. 10 yıldır, 20 yıldır teknik elemanlar var, uzmanlar var, onların konumu var. Çalışma hayatının beklediği sorunlar var.

Asgari ücrette mesele bitmiyor. Hükümetin bir şey yapması lazım. Asgari ücret ile işçi çıkaranlar oluyor. Hükümetinin bunun için bir şey yapması gerekiyor.

Asgari ücret ne kadar olacak?

Mayıs ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 85,51 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları asgari ücrete yeni zam beklentisini güçlendirdi. Uzmanlar yıl sonunda oluşacak enflasyon farkının üzerine eklenecek payla zam oranlarının yüzde 30 ila yüzde 40 seviyelerinde olmasını bekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir araya geldi. Zirvede Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve asgari ücretle ilgili gelişmelerin masaya yatırıldığı kaydedildi ancak resmi bir açıklama yapılmadı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, asgari ücretle ilgili şöyle konuştu:

İşçilerimiz, Türkiye'nin emekçileri şundan emin olsunlar, onları enflasyona ezdirmeyeceğiz. Enflasyonun tahribatından koruyacak bir düzenlemeyi geçen sene yapmaya çalıştık, yüzde 50 zam vererek. O yetmedi hemen onun üzerine aritmetik olarak yüzde 80'in üzerinde, kümülatif olarak yüzde 94 küsur zam verdik ama enflasyonun tahribatı devam ediyor. Dolayısıyla bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız.

Numan Kurtulmuş da bugün yaptığı açıklamada, "Resmi rakam söyleyemem, ilk toplantı bugün yapılacak. İşveren ve işçi kesimi herkes kendi tekliflerini gündeme getirecek. Makul bir asgari ücretin getirilmesi için çalışılacaktır. Vatandaşı hayat pahalılığına ezdirmemek. Rakamları söylemem. Alım gücünün artırılması en temel önceliğimizdir. Rakamları ortaya koyarak kamuoyunu yanlış bilgilendirmek doğru değildir. Ümit ediyorum; 'Oldu', 'İyi oldu' denecek bir ücret olacak" ifadelerini kullandı.