Yerli otomobil için yerli neo-mıknatıs üretilecek

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, elektrikli otomobillerin motorlarının kritik parçalarından, neodim, demir ve bor alaşımından yapılmış kalıcı mıknatısın yerli imkanlarla üretileceğini söyledi.

Yerli otomobil için yerli neo-mıknatıs üretilecek

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, elektrikli otomobillerin motorları, rüzgar türbinleri, bilgisayar ve cep telefonu gibi ürünlerin kritik parçalarından, neodim, demir ve bor alaşımından yapılmış kalıcı mıknatısın yerli imkanlarla üretileceğini açıkladı.

Dönmez'in açıklamasında göre, MTA, Munzur Üniversitesi ve TENMAK'ın işbirliğiyle yürütülecek araştırma projesine AB'den destek sağlanacak. Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA), Munzur Üniversitesi ve Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu TENMAK’ın işbirliğiyle yürütülecek nadir toprak elementleri (NTE) araştırma projesine Avrupa Birliği tarafından 14 milyon Euro destek sağlanacak.

Projenin amacı, nadir toprak elementlerinin üretimden nihai kullanıma kadarki bütün aşamalarında güvenlik ve kesintisiz bir tedarik altyapısı oluşturmak. Proje kapsamında, küçük ve orta ölçekli işletmeler, imalat sanayi, Ar-Ge merkezleri, girişimciler, yatırımcılar ve kamu kurumlarına, NTE alanında altyapı kurulum ve teknik bilgi destekleri sağlanacak.

Çeşitli teknik danışmanlık hizmetleri ve laboratuvar kurulumlarının da planlandığı projede, pek çok kritik sektörde kullanılan nadir toprak elementinin yerli imkanlarla üretimi imkânları için geniş katılımlı bir Ar-Ge ekosistemi oluşturulacak.