Yolcu garantisi tutmadı! Erteleme ve indirim seçenekleri masada

2020 yılında pandemi nedeniyle İstanbul Havalimanı'nda beklenen yolcu sayısına ulaşılamadı. Havalimanı işletmecisi İGA, DHMİ ile destek görüşmelerine başladı.

Yolcu garantisi tutmadı! Erteleme ve indirim seçenekleri masada

2020 yılında pandemi nedeniyle İstanbul Havalimanı'nda beklenen yolcu sayısına ulaşılamadı. Havalimanı işletmecisi İGA, DHMİ ile destek görüşmelerine başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle İstanbul Havalimanı'na gelen yolcu sayısı azaldığı için, yolcu garantisi kapsamında Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa’nın ortak olduğu İGA'ya bütçeden ödeme yapılacak.

Tav Havalimanları, "mücbir sebep" gerekçesiyle işlettiği Antalya, Ankara, Gazipaşa-Alanya, İzmir ve Milas-Bodrum havalimanları için işletme süresinde ikişer yıllık uzatma ve 2020 yılı kira ödemeleri için de dört yıllık erteleme aldı.

Sonucu en çok merak edilen ise Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa’nın ortak olduğu İGA’nın işlettiği İstanbul Havalimanı'nın destek talebi. DHMİ ile İGA arasındaki görüşmeler devam ediyor. Masada kira erteleme, indirim ve sözleşme uzatma seçenekleri bulunuyor.

Bloomberg’de yer alan habere göre, İGA için opsiyonlardan birinin de kamu yolcu garantisi ödemesi ile yıllık kiranın mahsuplaşılması olabileceği belirtildi. Sözleşmeye göre İGA'nın DHMİ'ye ödemesi gereken yıllık kira bedeli 1 milyar 45 milyon euro.

DHMİ'nin İGA'ya verdiği yolcu servis ücreti garantisi ise 2020 yılı için 333,8 milyon euro. Bu seviyenin altında kalırsa DHMİ İGA'ya, bu seviyeyi geçerse İGA DHMİ'ye ödeme yapmak zorunda.

İstanbul Havalimanı'nda yolcu servis ücretleri; dış hat giden yolcu başına 20 euro, transfer giden yolcu başına 5 euro ve iç hat giden yolcu başına 3 euro olarak tahsil ediliyor.