Yüz yüze eğitimde geri sayım başladı, velileri okul masrafı telaşı sardı! Art arda zamlandı...

Yüz yüze eğitimin başlamasına günler kala ders başı yapacak yaklaşık 18 milyon öğrencinin velilerini şimdiden okul alışverişi masrafı telaşı sardı. İşte velilerin merak ettiği okul kıyafeti, ayakkabı, kırtasiye ve çanta masrafları...

Yüz yüze eğitimde geri sayım başladı, velileri okul masrafı telaşı sardı! Art arda zamlandı...

Türkiye’de 11 Mart 2020'de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından ülke genelinde alınan tedbirler sonucu okullar, 16 Mart'ta tatil edildi. 24 Mart 2020 gününden itibaren ise uzaktan eğitime geçildi.

Aşılamanın yaygınlaşması ile kısıtlamaların hafifletilmesi sonrası akıllara 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında okullarda yüz yüze eğitim verilecek mi sorusu geldi.  Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), 2021-2022 eğitim öğretim yılına ait açıklanan takvime göre 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında, öğretmenlerin mesleki çalışmaları 31 Ağustos 2021 Salı başlayacak. Birinci dönem, 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlayıp 21 Ocak 2022 Cuma günü sona erecek. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler normal takvimden bir hafta öncesinde 31 Ağustos’ta ders başı yapacak.

Yüz yüze eğitimin başlamasına günler kala velileri de okul masrafı telaşı sardı. Veliler şimdiden okul kıyafeti , ayakkabı, çanta ve kırtasiye fiyatlarını araştırmaya başladı.

İşte okula başlayacak öğrencilerin kalem kalem masrafı:

Okul kıyafeti fiyatları ne kadar?

Öğrencilerin kıyafetlerinin fiyatları okullara göre değişkenlik gösteriyor. Kıyafetler kışlık ve yazlık olarak alındığı için masraflar daha da artıyor. Geçen eğitim öğretim yılına göre fiyatlar yüzde 15-25 arasında zamlı olacak. Devlet okulunda eğitim gören bir öğrencinin kıyafet masrafı yaklaşık 650 TL’yi bulacak.

Pantolon: 55 TL

Etek : 55 TL

Tişört kısa kollu : 50 TL 

Tişört uzun kollu : 55 TL

Süveter : 55 TL

Hırka: 75 TL

Eşofman takımı : 150 TL

Ayakkabı 150 TL

Bir öğrencinin kırtasiye masrafı ne kadar?

Velileri kara kara düşündüren en büyük masrafların başında kırtasiye geliyor. Bir öğrencinin ortalama kırtasiye masrafının bu yıl 750 TL ila bin 500 TL arasında olması bekleniyor.

Kırtasiye'de yüzde 25 zam 

Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Yavuz Tekçe geçtiğimiz yıla göre kırtasiye hammadde fiyatlarına yüzde 25 zam yapıldığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

Kırtasiye fiyatlarına geçen yıla göre en az yüzde 25 zam yapmamız gerekiyor. Ancak pandemi nedeniyle geçen yıl kırtasiyeciler iş yapamadı. Kırtasiyeci esnafının elinde çok stok kaldı. Zamları çok yansıtmadan öncelikle bu stokları eritip borçlarını kapatmaya çalışacaklar. Bu stoklar bitince yüzde 25 oranında zam yapacaklar.