Zayıflarken yakılan yağlar nereye gidiyor?

Hemen hemen her diyetisyenden veya spor hocasından duyduğunuz “yağ yakımı” dediğimiz mekanizmanın nasıl olduğunu ve zayıflarken giden yağların nasıl vücudumuzdan gittiğini hiç merak ettiğiniz mi? Yağ hücrelerini kesip atmadığımıza göre sizce nasıl ortadan kayboluyorlar?

Yapılan araştırmalara göre, kilo verirken yakılan yağın yaklaşık yüzde 70- 80'i karbondioksite dönüşerek akciğerler aracılığıyla, yüzde 20'si ise suya dönüşerek idrar, dışkı, ter, nefes, gözyaşı veya diğer vücut sıvılarıyla dışarı atılıyor. Örneğin, 10 kg yağdan kilo verildiğinde sürecin sonunda 8 kg karbondioksit ve 2 kg su açığa çıkıyor. Yani akciğerler yağ yakma konusunda boşaltım organı diyebiliriz. Peki bu nasıl oluyor? Fazla miktarda alınan kaloriyi vücudumuz yağ yani teknik adı ile trigliserit olarak depolar. Trigliseritler ise karbon, hidrojen ve oksijenden oluşur. Bu sebeple onları parçaladığımızda açığa karbondioksit çıkmış olur. Yani nefes!  Evet, yanlış duymadınız. Zayıflarken yaktığınız yağların yüzde 70-80’i nefes yolu ile dışarı atılıyor.

PEKİ DAHA ÇOK YAĞ YAKMAK İÇİN NE YAPMALI?

Yağ yakmak için temel olan şey kalori açığı yakalamak ve doğru besinleri tercih etmektir. Her besinin vücuttaki etkisi birbirinden farklı olduğu için çeşitli beslenmek çok önemli. Bunun yanında egzersiz yapmak, doğru nefes almak, stres seviyesini azaltmak vücudun oksijen kapasitesini arttırmak o trigliseritlerin parçalanmasına sebep olacağı için nefes verirken de yağların karbondioksite dönüşmesini sağlayacak. Bu sayede de zayıflama dediğimiz olay gerçekleşmiş olacak.

YAĞ KASA DÖNÜŞMEZ

Son olarak çok fazla duyduğumuz ve yanlış olan şeylerden birine değinmek istiyorum.

Bilimsel olarak hiçbir hücre başka bir hücreye dönüşmüyor. Yani yağ hücresi ne kadar spor yaparsanız yapın kas hücresine dönüşemez. Bu tabirle anlatılmak istenen şey, yağdan kilo verip kas artışı yapmak. Yani total kilonuzu korusanız bile incelme yaşadığınız durumlarda gerçekleşiyor. Bu sebeple kilo verme dönemindeyseniz ama aynı zamanda kas yapmak da istiyorsanız önce yağ yakmak ve sonra kas artışına yönelik bir egzersiz ve beslenme düzenine sahip olmak daha doğru olacak.