Zelenskiy duyurdu! Savaşın ikinci aşaması başladı

24 Şubat sabaha karşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı işgal belgelerinin ardından Rus askerlerinin Ukrayna'ya girmesiyle başlayan savaşta, ikinci aşama başladı. Türkiye'nin öncülük ettiği müzakerelerin ardından savaş sönümlenmiş görünse de, yeniden alevlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleriyle İstanbul Dolmabahçe'de Rus ve Ukraynalı taraflar bir araya gelmiş, barış için girişimlerde bulunmuştu. Görüşmelerin ardından müzakere masasından net olarak olumlu sonuçlar çıkmasa da yapılan açıklamalar, barışa yönelik adımlar atılabileceğine dair işaretler barındırıyordu. Putin ve Zelenskiy'nin peş peşe Erdoğan'a sürece sunduğu destekleri için teşekkür etmesi ise, "Savaşın sonu mu?" sorularını getirmişti. 

Zelenskiy, "Hazırlık var" demişti

Müzakerelerin ardından başta Kiev olmak üzere birçok noktadan Rus askerlerin kademeli olarak çekilmesinin ardından Ukrayna Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın yeniden saldırmak adına hazırlık yaptığını belirtmişti. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise, Rusya'nın yeniden saldıralara başlamasına dair potansiyeli olduğunu vurgulamıştı.

Savaşın ikinci aşaması başladı

Harkov ve Nikolaev'de büyük çaplı bir bombardıman başladığı Rus ve Ukrayna ajanslarına düşen bilgiler arasında.

Kiev bölgesinde ise hava savunma sistemlerinin devreye girdiği bilgisine yer verildi.

Zelenskiy, "Rus birlikleri, uzun süredir hazırlandıkları savaşa başladı" diyerek, Rus ordusunun Donbas için saldırıya başladığını dile getirdi. 

Ukraynalı olan hiçbir şeyi vermeyeceklerini vurgulayan Zelenskiy, "Ne kadar asker gelmiş olursa olsun kendimizi savunacağız. Savaşacağız " dedi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Andrey Yermak ise, "Savaşın ikinci aşaması başladı" ifadelerini kullandı. 

"Rus ordusu taarruzuna odaklanmış durumda"

Zelenskiy bu akşamki açıklamasında Rus ordusunun fiili olarak Donbass Bölgesi’ne bu taarruzu başlattığını duyurarak, “Ülkemizin doğusunda ve güneyinde işgalciler eskisinden biraz daha planlı olarak saldırmaya çalışıyorlar. Ana güçlerle buralara girerek ülke savunmasının zayıf bir noktasını arıyorlar. Artık Rus birliklerinin uzun süredir hazırlandıkları Donbas taarruzuna başladıkları söylenebilir. Tüm Rus ordusunun çok büyük bir kısmı şimdi bu taarruza odaklanmış durumda. Donbass’a ne kadar asker sürülürse sürülsün, kendimizi savunacağız, savaşacağız. Ukrayna’ya ait olan hiçbir şeyi vermeyeceğiz. Tüm savaşçılarımıza, Donbass, Mariupol'daki tüm kahraman şehirlerimize ve ayrıca Harkov Bölgesi’ndeki eli silah tutan tüm şehirlerimize minnettarım” ifadelerini kullandı. Zelenskiy sözlerinin sonunda Bulgaristan ve Hırvatistan başbakanlarıyla ve Litvanya Cumhurbaşkanı ile görüşmeler gerçekleştirdiğini hatırlatırken, AB’nin Ukrayna Delegasyonu Başkanı Matti Maasikas’a, Ukrayna’nın AB’ye katılım anketini teslim ettiğini ve Ukrayna’nın AB’ye katılımının ülke restorasyonu için avantaj sağlayacağını belirtti.

"Lojistik merkezi vurduk"

Rusya: Lviv’de ABD ve Avrupa’dan gelen silahların bulunduğu merkezi vurduk Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna Lviv'de yüksek hassasiyetli füzelerle ABD ve Avrupa ülkelerinden teslim edilen silahların bulunduğu lojistik merkezi vurduklarını öne sürdü.