Zurnanın "zırt" dediği yerde Cihan Paçacı'nın açıklamaları!

“Zurnanın zırt dediği yer”, TDK’ya göre; sürdürülmekte olan işin en can alıcı kısmı anlamına geliyor. Paçacı’nın açıklamaları da cumhurbaşkanı adaylık sürecinin en önemli toplantısı sırasında geldi.

Ortalık kaynıyor.

Seçime neredeyse yüz gün kaldı ama muhalefet şimdiden darmadağın demek yanlış olmaz.

Cihan Paçacı’nın açıklamaları ve istifası, Millet İttifakı’nın altılı masasında da şok etkisi yaptı.

Altılı Masa, 13 Ocak’ta yeniden toplanacak ama cumhurbaşkanı adayı 13 Ocak’ta da açıklanmayacak.

Başından beri söyleyip yazdığım gibi aday isminin kamuoyuna deklare edilmesi Şubat sonunu, mart başını bulacak. Mart’tan itibaren seçime yalnızca 64 gün kalacak.

Peki masa dağılacak mı? Masa birden fazla adayla seçime gitme eğilimine girecek mi? İYİ Parti, Kılıçdaroğlu’na “evet” diyecek mi? CHP, İYİ Parti’nin sağdan bir isimle seçime gidilmesi ısrarı karşısında pes edecek mi?

Cevap bekleyen sorular o kadar çok ki… Ama soruların birçoğunun cevabı aslında Cihan Paçacı’nın açıklamalarında ayan beyan ortada.

PAÇACI’NIN İSTİFASININ ARDINDAKİ GERÇEKLER

Cihan Paçacı, çok uzun yıllardan beri tanıdığım ve saygı duyduğum bir siyasetçi. Anadolu tabiriyle, zurnanın “zırt” dediği yerde böyle bir hata yapması mümkün değil. İYİ Parti lideri Meral Akşener ile yakınlığını biliyorum. Dolayısıyla, Paçacı’nın, Akşener’den habersiz, tam da Altılı Masa’nın toplanacağı gün, böyle stratejik bir hata/açıklama yapması mümkün değil. Bu açıklamayı yapması için Akşener’le parti içi etkileşimlerde ya da partinin genel politikalarında ters düşen bir pozisyonda olması gerekir. Oysa, Paçacı-Akşener ilişkilerinde böyle bir sapmanın işareti bugüne kadar görülmedi.

Aldığım bilgilere göre, Cihan Paçacı’nın açıklaması Altılı Masa’nın toplantısında hiç gündeme gelmedi.  Ne Kılıçdaroğlu ne de Akşener bu konuda konuşmadı. Ancak toplantı sonrası basın açıklamasından önce, Meral Akşener’in, Kılıçdaroğlu’na, “Cihan Bey’in istifasını ben istedim” dediğini, Kılıçdaroğlu’nun ise hiç yorum yapmadığını öğrendim.

HERKES CAMBAZA BAKARKEN BEN NEREYE BAKTIM?

Paçacı’nın Nagihan Alçı’ya yaptığı açıklamalarda herkes şu cümlelere kilitlendi: “Parti yetkili kurulları şu an Kılıçdaroğlu’nun adaylığını onaylayacak noktada değil.”

Oysa Paçacı’nın açıklamalarında satır aralarında çok önemli bilgiler var. Bilgiler diyorum, çünkü söylenenler, İYİ Parti’nin şu ana kadar takip ettiği yol ve açıklamalarla birebir örtüşüyor. Cihan Paçacı, aday ismi konusunda Kılıçdaroğlu’nun olası tavrı ve İYİ Parti’nin Kılıçdaroğlu’nun adaylığına itirazı ile ilgili;

"Şayet böyle bir şey olursa İYİ Parti bu konuya itirazını kayda geçirmiş olur. Ondan sonra iki ihtimal var, ya Kemal Bey bu itiraza karşı yeni bir aday önerir ya da kendisinde diretir."

Nagehan; “Sizce hangisi olur?” diye soruyor.

Paçacı, “İkincisi” diyor. Yani Kemal Bey’in, adaylık konusundaki tavrını, ısrarını sürdüreceğini düşünüyor. Aynı zamanda İYİ Parti’nin düşüncesini de aktarıyor. Demek ki, İYİ Parti, Kılıçdaroğlu’nun adaylıkta ısrar etmesi durumunda bir “B planı”na sahip. Bunu da şuradan anlıyoruz:

Paçacı diyor ki; “Bu durumda (Yani Kemal Bey’in ısrar etmesi ve İYİ Parti’nin O’nun adaylığına direnmesi durumunda) iki ihtimal var. Ya Kemal Bey bu durumda yeni bir aday önerir ya da kendisinde diretir.”

Peki Kemal Bey diretirse ne olacak? İşte tam burada, Paçacı, İYİ Parti’nin dilinin altındaki baklayı çıkarıyor. İYİ Parti’nin diyorum, Çünkü Paçacı’nın açıklamalarının, Meral Akşener’in aklıyla bire bir örtüştüğünden şüphe yok. Ne diyor Cihan Paçacı;

 "6’lı Masa bir deklarasyon yayınlayabilir ve çoklu adayla çıkar, İYİ Parti de kendi adayını çıkarabilir. 2. tura kalanı destekleyin diyebilir."

Yani, Kılıçdaroğlu adaylıktan vazgeçmez ise İYİ Parti kendi adayını çıkarır. Zaten aylardır, yazılan çizilen, İYİ Parti kulislerinden yansıyan bilgi de bu değil mi?

Cihan Paçacı, “Kemal Bey, yeni bir aday önerir” derken, aslında, İYİ Parti’nin de “evet” diyeceği yeni bir aday önermesini bekliyor.

KÜRŞAT ZORLU “PARTİMİZİN GÖRÜŞÜ DEĞİL” DEMEDİ

Peki kim olabilir bu yeni aday?  İYİ Parti’nin beklentisi, Kılıçdaroğlu’nun önereceği yeni adayın, Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş olması. Ama bunların dışında, İYİ Parti’nin “evet” diyeceği bir aday için de kapının açık olduğu anlaşılıyor.

Peki çoklu adayla gidilirse, İYİ Parti, İmamoğlu ya da Mansur Yavaş’ı aday gösterir mi? Paçacı, bu konuda da, “CHP’li bir ismi aday göstermeyiz” diyerek kapıyı kapatıyor. “Kendi içimizden bir aday” diyor. Ama, “Akşener değil” vurgusunu da ihmal etmiyor. “İçimizden” derken, parti dışından birinin olmayacağını da söylemiyor.

Paçacı’nın açıklamalarını uzun uzun irdelememin sebebi, söylediklerinin tamamının partinin genel görüşünü yansıtıyor olmasından. Bunu nereden mi çıkardım?

Birincisi, İYİ Parti’nin ve Akşener’in başından beri izlediği yol bu.

İkincisi ve en önemlisi ise; Cihan Paçacı’nın istifasını açıklayan, Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, açıklamasının hiçbir yerinde, “Cihan Paçacı’nın söyledikleri kendi kişisel görüşleridir. Partimizi bağlamaz” demiyor. İstifanın sadece CHP’nin gazını almaya ve Akşener’i toplantılarda rahatlatmaya dönük bir eylem olduğu ortaya çıkıyor. Kürşat Zorlu, aynı zamanda, Paçacı’nın istifasını, “Saygıdeğer bir sorumluluk örneği” olarak niteliyor ve aslında Paçacı’ya açıklamaları nedeniyle teşekkür ediyor.

İYİ PARTİ NEVŞEHİR’DE NELER OLUYOR?

Cumhurbaşkanı adayı tartışmaları dışında İYİ Parti’nin il kongreleriyle de başı dertte. Ankara’dan sonra Nevşehir’de de sıkıntılar var. Şöyle ki, İYİ Parti Nevşehir İl Kongresi 29 Ocak’ta yapılacak. Ancak, kongrenin üzerine sahte imza iddiaları gölge düşürdü.  Acıgöl İlçesi için kongre kararı alınırken, dönemin ilçe başkanı Menderes Özyiğit'in haberi olmadan imzasının taklit edilerek karar alındığı iddiaları üzerine konu savcılığa yansıdı ve soruşturma başlatıldı. İddialara göre, sahte imza ile alınan ilçe kongresi kararı İl Başkanlığı tarafından genel merkeze gönderildi. Sahte imzadan haberi olmayan İYİ Parti Genel Merkezi kararı onayladı ve Acıgöl ilçe kongresi yapıldı. Savcılık sahte imza iddialarını araştırıyor. Konunun savcılığa yansımasına rağmen, kongre süreci devam ediyor.  29 Ocak’ta yapılacak il Başkanlığı yarışında ise, Caner Demir ve mevcut başkan Alihan Kuzeyli iki güçlü aday olarak ön plana çıkıyor.