1-2 metrelik temel kazılan bina kan dondurmuştu! İnşaat mühendisleri her şeyi anlattı

Kahramanmaraş depreminin ardından çöken binlerce bina, sosyal medyada büyük tartışmalara yol açtı. 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremin karada görülen büyük ve en şiddetli depremlerden biri olması sebebiyle bir kesim binaların mutlaka zarar görebileceğini savunurken, sosyal medyada paylaşılan 5 katlı binanın 1-2 metrelik temeli olduğu görüntüler sonrasında bazı kullanıcılar binaların sağlam yapılmadığı için yıkıldığını savundu. İnşaat mühendisi konuya açıklık getirdi. İşte o yanıt...

1-2 metrelik temel kazılan bina kan dondurmuştu! İnşaat mühendisleri her şeyi anlattı

6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş'ım Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve yaklaşık 9 saat arayla 7.7 ve 7.6 şiddetinde meydana gelen depremlerin ardından 10 ilimizde ciddi zarar gördü. Depremin ardından binlerce bina yıkılırken, on bini aşan ölüm ve on binlerce yaralı olduğu açıklandı. 

1-2 metrelik temel kazılan bina kan dondurmuştu! İnşaat mühendisleri her şeyi anlattı - Resim : 1

DEPREMDE BİNALAR SAĞLAM KALABİLİR MİYDİ?

Depremin acısı henüz çok tazeyken sosyal medyada paylaşılan görüntülerde aynı bölgede bulunan bazı binaların sağlam kaldığı bazılarının ise tuzla buz olduğu görüldü. Pek çok kullanıcı bu görüntülerin ardından, yaşananların ihmal olduğu şeklinde yorumlarda bulundu. 

1-2 metrelik temel kazılan bina kan dondurmuştu! İnşaat mühendisleri her şeyi anlattı - Resim : 2

İNŞAAT MÜHENDİSİ CEVAPLADI

Afet bölgesinde bulunan bir kullanıcının çektiği video gündeme bomba gibi düştü. Depremde yıkılan binanın, bütün olarak temelinden koparak yıkıldığı ancak binanın zarar görmediği görülüyor. Binaya yaklaşıldığında 5 katlı binanın temelinin yaklaşık 1-2 metre olduğu göz çarpıyor.

SAĞLAM BİNA NASIL OLUR?

İnşaat hakkında bilgi sahibi olmayan vatandaşlar da bu durumun nasıl olduğunu merak etmeye başladı. Büyük depremlerde sağlam binalarda yıkılır mı? Sağlam bina nasıl olur? Binayı sağlam yapan şey nedir? Pek çok kişi bu soruların yanıtını ararken bir inşaat mühendisi konu hakkındaki tüm soruları cevapladı. 

1-2 metrelik temel kazılan bina kan dondurmuştu! İnşaat mühendisleri her şeyi anlattı - Resim : 3

İşte o cevap, 

1- Binaların bodrum katlı yapılması.
2- Bina temellerinin yükseklik farkı olmadan tüm temelin radye-jeneral (betonarme) yapılması.
3- Bodrum katın duvarlarının tuğla yerine, zeminden minimum 1-1,5 metre yukarısına kadar betonarme perde olarak yaptırılması.
4- İnşaatın her aşamasında kullanılan demirin (Nervürlü demir olacak) projesine uygunluğu ve C30 kalitesinde betonu kullanıldığı inşaat mühendisi tarafından mutlaka denetlenmeli.

İnşaat mühendisi, bir binanın bu şartlarda yapıldığında 9 şiddetindeki bir depreme bile dayanacağını belirtti.