1 aylık ilk yardım eğitimi yetti! Heimlich manevrası böyle hayat kurtardı | Heimlich manevrası nedir?

Tokat'ta bir yapı markette alışveriş yaptığı sırada boğazına ekmek takılan adamın hayatını, 1 aylık ilk yardım eğitimi alan iş yeri çalışanı 'Heimlich' manevrası yaparak kurtardı. O anlar güvenlik kameralarına anbean yansıdı.

Tokat'tın Zile ilçesinde bir yapı marketinde alışveriş yaptığı sırada boğazına ekmek takılan Hançer Kaplan, boğulma tehlikesi geçirdi. O sırada iş yeri çalışanı İlker Necli, Kaplan'ın yardımına koşarak, Kaplan'a Heimlich manevrası uyguladı. Heimlich manevrası sayesinde Kaplan'ın boğazındaki madde dışarı çıktı. Kaplan, Necli'ye hayatını kurtardığı için teşekkür etti.

‘BÖYLE DURUMLARDA EĞİTİMİN ÖNEMİNİ ANLIYORUZ’

1 ay önce işe yeni başlayan yapı market satış personeli İlker Necli, “Müşterimiz alışverişe geldiğinde ekmek yediğini gördüm. Bir anda nefes almadığını hissettim. Hemen su verdim ama kendine gelemedi. İlk yardım eğitimi aldığım için hemen arkasına geçip 'Heimlich' manevrasını yaptım. Boğazındaki maddeyi çıkardım. Böyle durumlarda eğitimin önemini daha iyi anlıyor insan" dedi.

1 aylık ilk yardım eğitimi yetti! Heimlich manevrası böyle hayat kurtardı | Heimlich manevrası nedir? - Resim : 1

‘NEFESSİZ KALDIM BİR ANDA’

Hançer Kaplan ise "Malzeme almaya geldiğimde 'Lokma kalmasın' diye elimde ekmek vardı. Araçtan inip mağazaya girerken ekmeğin boğazımda kaldığını fark ettim. Nefessiz kaldım bir anda. Çalışan arkadaşımız arkamdan tutup beni kaldırdı. 3 defa yapınca ben bir rahatlık hissettim. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu müdahaleyi yapmak herkesin aklına gelecek bir şey değil. Daha önce eğitim almış olması benim için bir şans oldu. Şu an yaşamama sebep olan bu arkadaşımız diyebilirim" diye konuştu.

1 aylık ilk yardım eğitimi yetti! Heimlich manevrası böyle hayat kurtardı | Heimlich manevrası nedir? - Resim : 2

HEİMLİCH MANEVRASI NEDİR?

Heimlich manevrası, 1974 yılından beri dünya genelinde sıkça uygulanan en temel ilk yardım teknikleri arasında yer alır. Bu uygulama ismini ise, Doktor Henry Yehudah Heimlich'ten aldı. Amerikalı doktor, bu manevra sayesinde başta Dr. Atar ödülü olmak üzere pek çok ödül almaya hak kazandı. Yaklaşık 50 yıldır kullanılan bu manevra, özellikle de polisler ve sağlık çalışanları başta olmak üzere pek çok meslek grubuna temel ilk yardım eğitimi olarak gösteriliyor.