10 ilde 3 ay OHAL ilan edildi! OHAL nedir? OHAL ilan edilmesi ne anlama gelir?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bini geçerken 20 binden fazla vatandaşın yaralı olduğu bildirildi. Son dakika açıklamasında 10 ilde 3 ay OHAL ilan edildi. OHAL nedir? OHAL ilan edilmesi ne anlama gelir?

10 ilde 3 ay OHAL ilan edildi! OHAL nedir? OHAL ilan edilmesi ne anlama gelir?

Meydana gelen depremin ardından arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında, depremden etkilenen 10 ilde, 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini açıkladı. OHAL nedir? OHAL ilan edilmesi ne anlama gelir?

OHAL NEDİR?

Olağanüstü hâl ya da kısaltılmış adıyla OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzeni tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan uygulamadır. 

Uluslararası hukuk açısından bakıldığında olağanüstü hâl durumunda özgürlükler ve haklar kısıtlanabilir. Örneğin bir hükûmet bir kişiyi yargılama olmaksızın alıkoyabilir. Kanunlarla belirlenmiş olan, temel özgürlükleri içeren "sınırlanamayan haklar" kapsam dışıdır.

OHAL İLAN EDİLMESİ NE ANLAMA GELİR?

OHAL kararı Resmi Gazete'de yayımlanır ve tüm yurt genelinde bilgi paylaşımı yapılır. TBMM'nin onayından sonra OHAL resmi faaliyete geçer. OHAL durumunda bazı hak ve özgürlüklerde kısıtlama yapılabilir.