130 bin askerin gözü TBMM'de

130 bin askerin gözü bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olacak. Yeni askerlik düzenlemesinin mecliste kabul edilmesi durumunda zorunlu askerlik 6 aya ineceğinden çok sayıda kişi terhis olarak bayramı aileleriyle geçirebilecek.

130 bin askerin gözü TBMM'de

Geçen hafta Meclis Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edilen yeni sistem bu hafta Genel Kurul'un gündeminde olacak.

Yeni askerlik sistemiyle temel askerlik eğitimi 1 ay olarak belirlenirken 6 ay zorunlu askerliğin ardından istenirse 6 ay daha askerlik yapılabilecek. Devam kararı verenlere ödeme yapılacak.

Sistemle değişen bir başka düzenleme ise bedelli askerlik olacak. 20 yaşına dolduran herkes bedelliye başvurabilecek. Üst sınır ise lise mezunları için 22, üniversite mezunları için 28, doktora yapanlar için 35 olarak belirlendi. Bedel ise 31 bin lira ve peşin olarak ödenecek.

Düzenlemenin bir başka ayağı ise doktorları ve öğretmenleri ilgilendiriyor. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı 1 aylık zorunlu temel eğitimini yapan doktor ve öğretmenleri zorunlu hizmetle çeşitli yerlerde görevlendirecek. Bu hizmeti yapanlar askerliklerini yapmış sayılacak. Ayrıca öğretmen ve doktorlar asteğmen olarak terhis olacak.