14 Mayıs sembolleri kimin umurunda?

Cumhurbaşkanı seçim tarihini Demokrat Parti (DP) vurgusuyla 14 Mayıs olarak açıkladığında, aklıma önce ilk kez oy kullanacak olan genç seçmenler geldi. Yani Z kuşağı.

Sayılarının 6-7 milyon olduğu söyleniyor fakat buna ikinci kez oy kullanacak olanları da eklemek gerekir. Sonuçta onlar da aynı kuşaktan ve genç seçmen.

Peki bu seçmen kuşağı muhafazakâr siyasetin pek önem verdiği sembolleri dikkate alır mı?

Sık sık gençlerle bir araya geliyorum. Hayata, olaylara, insanlara, ilişkilere, iş hayatına nasıl baktıklarını anlamaya çalışıyorum.

Tabii bu konuların üzerine çok şey yazılır, ama şunu kesin olarak görüyorum ki gençler geçmişe değil, geleceğe bakıyor.

DP, çok partili hayata geçiş, tek partili Türkiye’nin sıkıntıları… Bunlar birileri için bir anlam ifade edebilir ama genç seçmen hem çok başka bakıyor hem de çok şeyler bekliyor.

Görüşlerine çok değer verdiğim bir araştırmacı arkadaşım, yeni kuşakların siyasetin çok önem verdiği bu sembollerden haberi bile olmadığını söylüyor ve ekliyor:

“20 yıl boyunca kuşaklar değişti… Eskiden gençler ideolojik çekişmelerde yer alırdı fakat bugünün gençleri artık hayata başka bakıyor. Siyaseten en hızlı değişiklikleri yapıyorlar. Bir partiye saplanıp kalmıyorlar.”

Kısacası…

Gençler geçmişin acılarıyla değil, geleceğin umuduyla yaşamayı düşlüyor.

Onlardan oy istemek için kapıların çalmayı düşünenlere duyurulur.