Çanakkale Zaferi’nin 105. yılı

18 Mart Çanakkale Zaferi’mizin 105. yılında şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Bugün 18 Mart… Milli birlik ve beraberliğimizi taçlandıran Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 105’inci yıl dönümü. İşte Çanakkale zaferinin önemi...

Çanakkale Zaferi’nin 105. yılı

18 Mart Çanakkale Zaferi, Yalnız Türk ulusu ve tarihi için değil yakın dünya tarihinin de en büyük savaşlarından birinin ardından ‘Çanakkale geçilemez’ sözünün tarihe yazıldığı gün!.. Mehmetçik, 18 Mart 1915’te Çanakkale’yi geçmeye kalkan dünyanın en güçlü donanmasını boğaza gömdü. Binlerce şehitin kanıyla yazılan zafer, dünya tarihinin dönüm noktası oldu.

Bundan tam 105. yıl önce atalarımız Çanakkale'de tarih yazdı. Yıl 1915… 1'inci Dünya Savaşı'nın en çetin dönemi yaşanıyordu… İşgal güçlerinin şubat ayından itibaren boğazları ele geçirmek için yaptığı saldırı mart ayında Çanakkale'de şiddetlendi. Nusret Mayın Gemisi ışıklarını söndürüp ilerlemeye başladı. Akyarlar'a sessiz bir şekilde mayınlarını bıraktı. 10 gün sonra saldırıya geçen müttefik donanmasından 3 büyük gemi, mayınlara çarparak Boğaz'ın serin sularında battı.

Çanakkale Zaferi böyle kazanıldı...
Çanakkale Zaferi böyle kazanıldı...

Çanakkale Zaferi, Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık ile Kurtuluş Savaşı’nın meşalesinin de ateşlendiği tarihtir… Topun vinci bozulduğu için arkadaşı Niğdeli Osman ve oğlu Ali ile birlikte kaldırdığı 190 ila 215 kiloluk mermiler ile Türk tarihinin kaderini sırtlayacak Seyit Onbaşı’nın ve nice isimsiz kahramanın anıldığı gündür. İngiliz ve Fransızların, zayıf olduğunu düşündükleri Türk savunmasını kolayca susturarak boğazı rahatlıkla geçip İstanbul’u ele geçirme planının tabiri caizse denize gömüldüğü gündür aynı zamanda. Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a yurdun her karış toprağı için savaşan; cephede, cephe gerisinde omuz omuza ve kardeşçe dil, mezhep, sınır fark etmeksizin tüm gücü ve inancıyla direnen bir milletin özverisinin en sembol günüdür, bugün!

"Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözü zaferin mimarı oldu.
"Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözü zaferin mimarı oldu.

18 Mart’ın şafağı Mustafa Kemal’in Anafartalar’da parlayan yıldızını aydınlattı ve bir ulusa kimliğini bulma yolunu gösteren, Türk bağımsızlık savaşının temelleri Çanakkale’nin sularında ve Conk Bayırı’nda atıldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün askerlerine “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hâkim olabilir” dediği en büyük zaferlerden biridir Çanakkale Zaferi.

Törenlere korona virüs engeli

Türk Milleti’nin dünya tarihine altın harflerle yazdığı 18 Mart Çanakkale zaferi her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerle anılıyor. Ancak bu yıl ki etkinliklere Corona virüsü salgını nedeniyle alınan tedbirler damgasını vurdu. Tedbirler nedeniyle anma etkinlikleri çeşitli kısıtlamalarla yapılıyor.