190 yıllık tarihi yapı ziyarete açılıyor

Beş yıl önce başlayan restorasyonuna başlanılan 190 yıllık Feshane'nin onarım çalışmalarında sona gelindi. Yeniçerilerin üniformalarının yapımı için Sultan 2. Mahmud döneminde kurulan yapı önümüzdeki günlerde ziyarete açılacak.

190 yıllık tarihi yapı ziyarete açılıyor

Eski adıyla Feshane-i Amire ismi verilen ve Osmanlı padişahı 2. Mahmud tarafından 1833 yılında, Yeniçerilerin yerine kurulan Osmanlı Ordusu'na üniforma üretilmesi amacıyla Fatih'in Kadırga semtindeki Cündi Meydanı'nda kurulmuş olan 190 yıllık tarihi yapı Feshane, uzun yılar boyunca kültür merkezi olarak kullanıldı.

Tasavvuf Müzesi’ne dönüştürülmek üzere 2018 yılında restorasyonuna başlanılan ve beş yıldır restore edilen tarihi yapıdaki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu görüldü. 

Tasavvuf Müzesi'ne dönüştürülen Feshane’nin Osmanlı dönemine ait fes dokuma fabrikası olarak kullanılan alanında restorasyondan sonra birçok yenilik de olduğu öğrenildi.

190 yıllık tarihi yapı ziyarete açılıyor - Resim : 1

“SANAYİLEŞMENİN İLK TOHUMUNUN ATILDIĞI NOKTA"

Feshane'nin tarihini anlatan Tarihçi Zafer Bilgi, “Feshane fes yapım yeri demektir. Eyüpsultan’ın kıyısında sanayileşmiş bir nokta olarak göze çarpan bir yere kuruluyor. Sultan 2. Mahmud döneminde yapılıyor, 2. Mahmud batılılaşmanın ve modernitenin simgesi sayılabilecek bir padişah. 1833’te Kadırga’da Cundi Meydanı diye bir meydanda Feshane-i Amire olarak, yani sarayın fes yapım yeri olarak kuruluyor, fakat orası küçük geldiği için bugünkü yerine, kıyıya aslında sanayileşmenin ilk tohumunun atıldığı nokta olarak yapılıyor" dedi.

"YENİÇERİLERİN ÜNİFORMALARINI YAPMAK ADINA KURULDU"

"Burası daha çok Osmanlı’daki Yeniçerilerin üniformalarının yapmak adına kuruluyor" diyen Bilgi, "Daha sonra Sultan 2. Abdülhamid feslere biraz daha ağırlık verdiği için Feshane’ye dönüşüyor. Şehrin Eyüpsultan’daki önemli simge yapılarından biri oluyor. Dün olduğu gibi bugün de önemli bir simge yapısı" diye konuştu. 

2018 yılında restorasyonuna başlanılan tarihi yapı Feshane’nin önümüzdeki günlerde açılmasının planlandığı öğrenildi.