1970'de yakalanıp yıllarca orada yaşadı... Ölümle burun buruna geldiği için sonunda serbest bırakılacak

Henüz katil balinaların yakalanmasının yasak olmadığı 1970 yılında yakalanan ve o yıldan beri 50 yılı aşkın süredir bir akvaryumda yaşayan Orka Lolita, ölümle burun buruna gelince serbest bırakılmaya karar verildi. Zavallı dev canlı, yıllar sonra evine dönebilecek.

1970'de yakalanıp yıllarca orada yaşadı... Ölümle burun buruna geldiği için sonunda serbest bırakılacak

Tokitae olarak da bilinen Orca Lolita, 1970 yılında ABD'nin Washington kıyılarında yakalandı ve son 53 yılını Florida'daki Miami Deniz Akvaryumu'nda bir tankın içinde yaşayarak geçirdi. 50 yıl boyunca mahsur kaldığı minik akvaryum kafesinde ölümle burun buruna gelen orka, sonunda Pasifik Okyanusu'na geri dönebilecek.

1970'de yakalanıp yıllarca orada yaşadı... Ölümle burun buruna geldiği için sonunda serbest bırakılacak - Resim : 1

SERBEST BIRAKILMASI İÇİN İMZA TOPLANMIŞTI

Bir Amerikan futbolu patronunun ona acıması ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Friends of Lolita ile serbest bırakılması için kampanya yürütmesi üzerine denize dönmeye hazırlanacak. Indianapolis Colts'un sahibi Jim Irsay, Dolphin Company ve Friends of Lolita'nın bugün bir basın toplantısında balinayı doğal yuvasına döndürme planlarını açıklamaları beklendiği söylendi.

1970'de yakalanıp yıllarca orada yaşadı... Ölümle burun buruna geldiği için sonunda serbest bırakılacak - Resim : 2

ONUN İÇİN TEDAVİ EDİCİ OLACAK

Orca Network'ten Howard Garrett, KOMO News'e şunları söyledi: "Geri döndüğü için çok mutlu olacağını ve bunun stresli olacağı yanılgısının aksine onun için tedavi edici olacağını düşünüyorum."

1970'de yakalanıp yıllarca orada yaşadı... Ölümle burun buruna geldiği için sonunda serbest bırakılacak - Resim : 3

BÜYÜK ORTAMLARA UYUM SAĞLAMASI GEREKECEK

Lolita'yı okyanusa geri götürmek tek adımlık bir süreç olmayacak, önce Orcas Adası'ndaki daha büyük bir alana yerleştirilecek, burada daha büyük ortamlara uyum sağlayabilecek ve çevredeki diğer orkaları duyabilecek. 1980'lerden beri Lolita'nın serbest bırakılması için mücadele eden Garrett, "Tahminim, onları duyduğunda hemen iletişime geçecekler" diye ekledi.

1970'de yakalanıp yıllarca orada yaşadı... Ölümle burun buruna geldiği için sonunda serbest bırakılacak - Resim : 4

HERKES AYNI HEYECANI PAYLAŞMIYOR

Ayrıca 2021'de Lolita ve cazibe merkezinde tutulan diğer hayvanların çürük balıklarla beslendiği ve yiyecek porsiyonlarının önemli ölçüde kesildiği bulundu. Lolita'yı okyanusa geri götürmek o zaman gecikmiş görünebilir. Ancak hareket birçok kişi tarafından memnuniyetle karşılansa da, yaşlı deniz yaratığının vahşi doğaya geri gönderilme olasılığı herkesi heyecanlandırmıyor.

"İNSANLIK DIŞI OLABİLİR"

British Columbia Üniversitesi Deniz Memelileri Araştırma Birimi Direktörü Andrew Trites, CBC'ye şunları söyledi: "Bence bu çok acımasız ve insanlık dışı bir şey olabilir. Lolita genç bir balina değil. O yaşlı bir vatandaş ve etik konusunda gerçekten endişeleniyorum. İnsanlarla, beyaz kenarlı yunuslarla sürekli bir arkadaşlığı oldu ve buraya gelmeye adapte olmadı." Seaquarium daha önce, yaşı nedeniyle balinaları doğal ortamlarına döndürme konusunda isteksizdi.

1970'de yakalanıp yıllarca orada yaşadı... Ölümle burun buruna geldiği için sonunda serbest bırakılacak - Resim : 5

ESKİDEN YASALDI

56 yaşındaki Lolita, tipik olarak 45 yaşına kadar yaşayan tutsak orkaların çoğundan daha yaşlı. Vahşi doğada, aynı tür 80 yaşına kadar yaşayabilir. Ancak çoğundan daha uzun yaşamasına rağmen, Lolita geçen Mart ayında hastalandıktan sonra performans sergilemekten emekli oldu. 1970'lerde Washington'da orka yakalamak yasaldı, ancak avcıların annelerinden orca yakalamasına yönelik protestoların ardından bu uygulama o zamandan beri yasaklandı.