2 Temmuz fırsatçılığı! Ev sahipleri ilanları tek tek çekiyor

1 Temmuz'da sona erecek olan kiralara yüzde 25 zam sınırı ev sahiplerini harekete geçirdi. Yüzde 25 zamma takılmak istemeyen ev sahipleri, emlakçılardan ilanları tek tek çekmeye başladı. Konuyla ilgili konuşan emlakçılar, "2 Temmuz'da ilana gireceğimiz birçok ev var" ifadelerine yer verdi.

2 Temmuz fırsatçılığı! Ev sahipleri ilanları tek tek çekiyor

Kiralara yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz'da sona eriyor olması ev sahiplerinin iştahını kabarttı. Bunu fırsat bilen ev sahipleri, emlakçılardan ilanları çekmeye başladı. Şubatta Türkiye genelinde 102 bin kiralık konut ilanı varken, bugün bu sayı 91 bine düştü.

2 TEMMUZ HAZIRLIĞI

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre; Şubat ayında Türkiye genelinde 102 bin kiralık konut ilanı varken, bugün bu sayı 91 bine düşmüş durumda; temmuz ayı yaklaştıkça bu rakamın daha da düşmesi bekleniyor.

Yuvam Emlak sahibi Ersin Çetin, yaptığı açıklamada, "Üç ay içinde kiraya verilen bir daire için bir yıl boyunca yüzde 25 zam sınırı geçerli. Şayet 2 Temmuz 2023'te evinizi kiraya verirseniz bu zam oranını siz istediğiniz gibi belirleyebiliyorsunuz. Bu durum sektörde kulaktan kulağa yayıldı. Birçok müşterimiz ilanlarını geri çekti, 2 Temmuz'da girmek üzere anlaştık. Mesela 10 bin lira kirası olan bir daireyi bugün tutarsanız, ev sahibi yıl boyunca size yüzde 25 zam uygulayabilir. Ancak 2 Temmuz sonrası tuttuğunuzda sene içinde zam oranını yüzde 100 üzerine çıkarabilir" dedi.

Yüzde 25 zam sınırının satılık ev fiyatlarını da artıracağını ifade eden Çetin, şunları kaydetti:

"Ev alırken oturmak veya yatırım için alıyorsunuz. Yüzde 25 zam sınırı sebebiyle yatırım yapmak isteyenler biraz daha temkinli davranıyordu. Şimdi bu sınır kalktığında yatırım düşünülen evlere ilgili artacaktır. Nihayetinde getirisi yükseliyor. Bu da ev fiyatlarının artmasına yol açacaktır."

DAVALAR ARTACAK

Avukat Sibel Aslan ise, "Uygulamanın uzatılması ile ilgili bir açıklama yok. Bu nedenle kiracılar, 1 Temmuz’dan sonra tuttukları evler için ev sahibinin inisiyatifine kalıyorlar. Mevcut kanun sebebiyle birçok anlaşmazlık çıkmıştı. Şimdi bu dava sayılarının artacağını düşünüyoruz" dedi.