2023 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Yeni asgari ücret zammı ile kıdem tazminatı hesaplama

Asgari ücret son dakika belli olmasının ardından kıdem tazminatı da belli oldu. Asgari ücrette brüt ve net rakamlar açıklanırken işçi ve işveren kıdem tazminatının ne kadar olduğunu araştırmaya başladı. Belirli süre çalıştıktan sonra işten ayrılan işçiye görev süresine bağlı olarak ödenen kıdem tazminatı Temmuz ara zammının açıklanmasından sonra ne kadar oldu? İşte 2023 kıdem tazminatı hesaplama...

2023 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Yeni asgari ücret zammı ile kıdem tazminatı hesaplama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete yüzde 34 zam yapılarak net 11 bin 402 TL olduğunu, brütün ise 13 bin 414 TL olduğunu açıkladı. Temmuz zammıyla birçok kalemde hesaplar değişirken, kıdem tazminatında fiyat değişti. Milyonlarca işçi ve işveren kıdem tazminatının ne kadar olduğunu merak ediyor. Peki asgari ücret zammının ardından kıdem tazminatı ne kadar oldu? İşte 2023 kıdem tazminatı hesaplama...

Kıdem tazminatı tavanı 2023 son dakika gündemdeki yerini aldı. Ara zam ile yeniden değerlendirilen yeni asgari ücret sonrası birçok kalemde değişiklik yaşanacak. Bu kalemler arasında GSS primleri, işsizlik maaşı gibi ücretler de yer alıyor. Kıdem tazminatı tavanı ne kadar olacak, kaç TL artacak soruları yanıt arıyor. Çalışanlar, yeni rakamları araştırıyor.

2023 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Yeni asgari ücret zammı ile kıdem tazminatı hesaplama - Resim : 1

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı, belirli süre çalıştıktan sonra işten ayrılan işçiye görev süresine bağlı olarak verilen para olarak bilinmektedir.

2023 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Yeni asgari ücret zammı ile kıdem tazminatı hesaplama - Resim : 2

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLDU?

Asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10.008 lira düzeyinde iken 13.410 liraya yükselmiş oldu.

2023 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Yeni asgari ücret zammı ile kıdem tazminatı hesaplama - Resim : 3

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLDU?

Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10008 lira düzeyinde bulunuyor. 

1 Temmuz'dan itibaren asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13  bin 414 lira olacak. Kıdem tazminat tavanı tutarı ise asgari ücrete göre belirlenmiyor. Kıdem tazminatının yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen emeklilik ikramiyesini aşamayacağı yasayla belirlenmiş durumda. Kıdem tazminatı tavanı halen 19 bin 982,83 lira olarak uygulanıyor. Bu rakam temmuz ayında yeniden belirlenecek.

2023 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Yeni asgari ücret zammı ile kıdem tazminatı hesaplama - Resim : 4

Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.