Memur ve memur emeklisinin gözü enflasyonda! Memur enflasyon farkı ne olur? 3 aylık enflasyon oranı kaç olur?

Memur ve memur emeklisinin gözü kulağı mart ayı enflasyon rakamlarına çevrildi. TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verilerine göre 3 aylık enflasyon farkı hesaplamaları yapılacak. Bilindiği üzere memur ve memur emeklisi 6 aylık enflasyon farkı üzerinden maaşlarına belli oranda zam alıyor. Peki, Memur enflasyon farkı ne olur? 3 aylık enflasyon oranı kaç olur? 2023 temmuz memur zammı ne olur? Emekli ve memur enflasyon oranına göre ne kadar zam alır? İşte detaylar…

Memur ve memur emeklisinin gözü enflasyonda! Memur enflasyon farkı ne olur? 3 aylık enflasyon oranı kaç olur?

Mart ayı enflasyon rakamları bekleniyor. Gözler TÜİK’e çevrilirken, 3 aylık enflasyon oranı hesaplamaları şimdiden yapılıyor. Memur ve memur emeklisinin maaşını etkileyecek enflasyon rakamları ile ilgili ekonomistlerden yorumlar geliyor. Önümüzdeki hafta başında açıklanacak veriler temmuz ayı yanı yılın ilk yarısına ilişkin enflasyon oranını ortaya çıkaracak ve  6 aylık enflasyonla birlikte memurlar ve emeklilere enflasyon farkı kadar artış yapılacak.  

ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 

2023 mart ayı enflasyon verileri TÜİK, tarafından 3 Mart 2023 Pazartesi günü saat 10.00'da açıklanacak.

MART AYI ENFLASYON ORANI NE OLUR?

Ekonomistlerin Mart ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 50.1 ila yüzde 52.8 arasında değişiyor. Aylık enflasyonda tahminler yüzde 2 ila yüzde 3.85 bandında yer alırken ekonomistler gıda fiyatlarının yanı sıra eğitim, lokanta-otel ve kira kalemlerinde artış öngörüyor.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ ENFLASYON FARKI NE KADAR OLDU?

TÜİK enflsyon verilerinin açıklanmasının ardıdan şubat ayı sonu itibariyle 2 puanlık enflasyon farkı oluşmuştu. Enflasyon, şubatta yıllık bazda yüzde 55,18 olurken bu rakam son 12 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Enflasyon oranının açıklanmasının ardından yapılan hesaplamalara göre memur ve memur emeklisinin alacağı iki aylık enflasyon farkı 9.8 oldu.

4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisini ilgilendiren enflasyon farkının maaşlara büyük etkisi var.  Memurlar, temmuz ve ocak ayı olmak üzere yılda iki kez zam alıyor. Memur ve emekliler maaşlarına toplu sözleşme zammına ek yüzde enflasyon farkı da yansıtılıyor. 2022 yıllık enflasyonuna göre memur, sözleşmeli ve memur emeklilerinin maaşları toplu sözleşme ve enflasyon farkı dolayısıyla yüzde 16,48 artmıştı.

MEMUR TOPLU SÖZLEŞME ZAM ORANLARI NE?

Toplu sözleşme hükmüne göre memurlar, 2023'ün ilk yarısı için yüzde 8 zam alacak. Hükümet ile memur sendikaları arasında 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde sağlanan anlaşmaya göre, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zam alacak.

Memur maaş zammı 2023 yılının ilk 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyonla birlikte belirlenecek. Memurun yılın ilk yarısı için alacağı zam oranı haziran enflasyonuyla netleşecek. Son 6 aylık enflasyon rakamları sonrasında netlik kazanacak 2023 Temmuz memur zamları için Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının rakamları bekleniyor.