2023 yılının kelimesi belli oldu! Kelimenin aralamalarında ciddi bir artış görüldü… İşte duyduğunuzda sizi şaşırtacak o kelime

Amerika’nın en eski sözlük yayıncısı Merriam-Webster her yıl geleneksel olarak seçtiği yılın kelimesini duyurdu. Sözlük yayıncısı 2023’de yılın kelimesini “authentic" olarak belirledi. Bu kelimenin aramalarında "ciddi bir artış" gözlemlendi.

2023 yılının kelimesi belli oldu! Kelimenin aralamalarında ciddi bir artış görüldü… İşte duyduğunuzda sizi şaşırtacak o kelime

Merriam-Webster sözlüğü otantik (authentic) sözcüğünü 'yılın kelimesi' olarak seçti.

Merriam-Webster'ın internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, bu yılın kelimesine yönelik ilgi, yapay zeka hakkındaki gelişmeler ve sosyal medyadan kaynaklanıyor.

Açıklamada, bu yılın en çok kullanılan kelimesi 'otantik'in 2023'ün kelimesi ilan edildiği ifade edilerek bu sözcüğün yıl içinde aranma oranlarında önemli artış gözlemlendiği vurgulandı.

İKİNCİ SIRADA 'DEEPFAKE' VAR!

Kelimenin popülaritesinin, gerçek ile sahte arasındaki çizginin giderek bulanıklaşmasıyla arttığı aktarıldı.

Otantik kelimesinin 'sahte veya taklit olmayan', 'gerçeğe uygun veya gerçeğe dayalı olarak kabul edilmeye veya inanılmaya değer' ya da 'kişinin kendi kişiliğine, ruhuna veya karakterine sadık olması' anlamlarını taşıdığı ifade edildi.

Öte yandan en çok aranan bir diğer sözcüğün de sahte videolar üretilmesini sağlayan; yapay zeka temelli teknoloji için kullanılan 'deepfake' olduğu belirtildi.

Merriam-Webster sözlüğü, bir kişinin kendi gerçeklerini sorgulamasına neden olacak şekilde manipüle edilmesini tanımlamak için kullanılan bir terim olan 'gaslighting'i 2022'nin kelimesi ilan etmişti.

2022 YILININ KELİMESİ

Öte yandan, Merriam-Webster 2022 yılının kelimesi olarak "gaslighting"i seçmişti. Gaslighting, özellikle kişinin kendi çıkarı için bir başkasını kasten yanıltması, psikolojik manipülasyon yoluyla birinin kendinden şüphe etmesini sağlama çabası anlamına geliyor.