CHP kurultayına korona virüs engeli

Cumhuriyet Halk Partisi'nin 28-29 Mart tarihleri arasında Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştireceği 37. Olağan Kurultay, korona virüs nedeniyle iptal olma riski taşıyor. Son kararı Parti Meclisi verecek.

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) ilçe ve il kongrelerinin tamamlanmasının ardından gözler 37. Olağan Kurultay'a çevrildi. Hazırlıklarda sona gelinmesine rağmen son zamanlarda dünyada hızla yayılan ve Türkiye'ye de sıçrayan korona virüs salgını, CHP yönetimini düşündürmeye başladı.

Şu an için erteleme kararı askıda olsa da gelişmelere göre, kongre öncesi son kez yapılacak olan Parti Meclisi'nde bu konu görüşülecek. Salgın nedeniyle başta Avrupa olmak üzere birçok kongre ve toplantıların iptal edilmesinin, CHP yönetiminden erteleme kararı çıkmasına neden olabileceği belirtildi.

Barış Yarkadaş tv100 canlı yayınında açıkladı

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, Diplomat Hüseyin Çiloğlu ve Yazar Tarık Çelenk'in de konuk olduğu TV 100  canlı yayınında Ahu Özyurt'un konuya  dair sorusu üzerine  şunları anlattı.

Yaklaşık 20 gün önce bazı genel başkan yardımcılarının Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek, koronavirüs salgınının Türkiye'ye de sıçrayabileceği ve bu nedenle CHP kurultayının seyircisiz yapılmasının ya da ertelenmesinin gerekebileceğini aktardıklarını söyleyen Yarkadaş, "Ancak bunun bir çözüm olmayacağı, bir salona 50 bin kişi toplamakla bin 500 kişi toplamak arasında bir fark olmayacağı için bu seçenek masadan kalktı" dedi.

Kurultayın ertelenip  ertelenmemesi kararının bugün toplanacak CHP Parti Meclisi'nde görüşüleceğini belirten Yarkadaş, yapılacak sunumlar ve Sağlık Bakanlığı'ndan alınacak bilgiler ışığında karar verileceğini ve kurultayın Mayıs sonu ya da Haziran başı yapılması gibi bir kararın da çıkabileceğini söyledi.

Yarkadaş, bu konuda Türkiye'nin en deneyimnli enfeksiyon hastalıkları uzmanlarından biri olan CHP Milletvekili ve PM Üyesi Gaye Usluer'in PM'de bir sunum yapacağını ve hem bu sunum, hem Bilim Kurulu'nun ve Sağlık Bakanalığı'nın paylaşacağı bilgiler neticesinde Parti Meclisi'nin kurultayı toplamak ya da ertelemek yönünde bir bir karar vereceğini belirtti. Öte yandan Parti Meclisi'nin bu konuda karar yetkisini Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na da verebileceğini de sözlerine ekledi.

Kurultay konusundaki kararın bugünkü PM toplantısından çıkacağını söyleyen Barış Yarkadaş, "Hang tarihte yapılırsa yapılsın seyircili olacak. 28-29 Mart'ta da olsa, ileri bir tarihte de olsa seyircisiz kurultay yapma seçeneği masada yok" dedi.

Kurultay 28-29 Mart'ta

CHP'de 28 Mart'ta genel başkanlık seçimi, kurultayın ikinci günü olan 29 Mart'ta ise Parti Meclisi (PM), Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek. Kurultayda 60 PM ve 15 YDK üyesi belirlenecek.