3600'de start verildi! Yüzbinlerce çalışanı ilgilendiriyor...

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, tv100 canlı yayınında 3600'e ilişkin yaptığı açıklamada bugün gerçekleştirilen komisyon toplantısı ile start verildiğini ifade etti. Kaya memur ve memur emeklilerini ilgilendiren düzenleme ile oluşacak maaş tablosunu da açıkladı. İşte bilinmesi gerekenler...

3600'de start verildi! Yüzbinlerce çalışanı ilgilendiriyor...

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin gözü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'in Mayıs ayında Meclis'e geleceğini açıkladığı 3600 ek gösterge düzenlemesinde. İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, tv100 canlı yayınında bugün gerçekleştirilen 3600 ek gösterge toplantısına ilişkin, önemli açıklamalarda bulundu.

3600 ek göstergenin tek başına bir anlam ifade etmedğini ifade eden Özgür Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

Memurların almış oldukları ücretlerde kademe ve dereceleri, kariyerleri ve hizmet yılları da burada etkili. 3600 ek göstergede şu anda en fazla konuştuğumuz kesim ise polisler, öğretmenler, hemşireler ve din görevlileri. Bir de ek göstergeden yararlanamayan teknik ve idari kadrolar var. Bu teknik ve idari kadrolarda ek gösterge olmadığı için bugün farklı kurumlarda yaklaşık olarak aynı mesleği icra etmiş olsa ya da birbirine yakın meslekleri de icra etmiş olsalar ek gösterge uygulaması teknik ve idari hizmet kadrolarına uygulanmadığı için maaşlarında da ciddi derecede farklılıklar söz konusu. Örneğin A kurumunda çalışan bir şef B kurumundaki memurdan daha fazla ücret alabiliyor. Bunun sebebi de ek gösterge uygulamasının olup olmaması. 2000, 2200, 2600, 4800 ve 3600 ek gösterge var. Bu da aslında ortada kalan bir durum. Memurların yüzde 90'a yakını 3600 ek gösterge bekliyor.

Memur ve memur emeklileri ne kadar zam alacak? 

Eğer memurlara 3600 ek gösterge verilirse bahsi geçen memurların maaşlarında ciddi bir artış gerçekleşeceğini ifade eden Kaya, maaş zam artış oranlarının yüzde 25'leri bulabileceğine dikkat çekti. Kaya sözlerini şöyle tamamladı: Örneğin 5 bin lira maaş alan br memurun maaşı 6 bin lirayı geçmiş olacak. Emekli ikramiyelerinde yaklaşık olarak 30 ila 50 bin artış olacak. Yani bugün yaklaşık olarak 150 bin civarında memur potansiyel emekli adayı olmasına rağmen yeni sistemde problemin çözülmesini beklediğinden dolayı emekliliklerini istemiyorlar. Çünkü emekli oldukları takdirde eğer ek gösterge çıkarsa alacakları emekli ikramiyeleri derecesine, kademesine ve hizmet yılına göre değişkenlik gösterecek. Bu da ciddi derecede bir artış demektir. Emekli maaşları aynı şekilde artacak. Bugün sayın Bakan da sabah saatlerine Memur-Sen ve konunun muhattapları Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın temsilcileriyle birlikte ilk komisyon toplantısını yaptı. Bundan sonraki süreç ek gösterge uygulaması şeklinde mi devam edecek yoksa meslekler arasında yeni bir ücret sıkalası mı belirlenecek, buna bakacağız. Bu memurların yüzde 90'ının bu sene içinde gerek ek gösterge gerekse yapmış oldukları mesleklere yönelik kademe ve derece ilerlemesi kariyer planlaması şeklinde bir düzenlemeyle artık bu memurlar arasındaki eşitsizliğin de ortadan kaldırılması sağlanmış olacak. 

Kaya, memur ve memur emeklilerin maaş, emekli maaşı ve emekli ikramiyelerini belirleyen bir parametre olduğunu kaydetti.