50 yaşını geçen erkekler dikkat! Risk artıyor

Erkeklerde en sık görülen kanser türü hakkında Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Selahattin Çalışkan önemli açıklamalarda bulundu. Peki 50 yaşını geçen erkeklerin dikkat etmesi gereken o hastalık nedir?

50 yaşını geçen erkekler dikkat! Risk artıyor

İHA’nın haberine göre; Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Selahattin Çalışkan, en sık görülen kanser türleri arasında yer alan prostat kanseri hakkında konuştu. Öldüren kanserler arasında prostat kanserinin akciğer kanserinden sonra geldiğini belirten Çalışkan yaş ilerledikçe bu kanserin çıkabileceğini vurguladı. 

 Avrupa’da prostat kanseri tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 11’ini ve tüm kanserlerden ölümlerin yaklaşık yüzde 9’unu oluşturmakta olduğunu belirten Selahattin Çalışkan şu ifadeleri kullandı; “50 yaş sonrası ailevi prostat kanseri hikayesi olanlarda 45 yaş sonrası yıllık tarama programı önerilmektedir. 75 yaşını geçen erkeklerin yaklaşık olarak yarısında biyopside ya da otopside prostat kanseri saptanır.”

50 yaşını geçen erkekler dikkat! Risk artıyor - Resim : 1

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Selahattin Çalışkan,kanser tanısı konulan hastalara, yaş, hastalığın evresi ve derecesine göre tedavinin belirlendiğini vurgulayan Çalışkan “Hastalar cerrahi tedavi, radyoterapi, hormon tedavisi veya kemoterapi seçenekleri açısından değerlendirilir. Erken tanı alan ve prostat dışına çıkmayan prostat kanseri hastalarında cerrahi tedavi ile hastalıktan tamamen kurtulma şansı mevcuttur. Patoloji sonucuna göre ek tedavi gereksinimi değerlendirilir. Hastalığın tanısında olduğu gibi takibinde de PSA sık kullanılan bir testtir” ifadelerini kullandı.

“Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser”

Ülkemizde yapılan çalışmalarda prostat kanseri erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olarak yer aldığını belirten Çalışkan, “Prostat kanseri hastalarında idrarda yanma, zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarda kanama görülebildiği gibi hastaların bir kısmında hiçbir şikayet görülmeyebilir. Bu hastalığa özgü şikayet olan bel kemiklerinde ağrı, hastalığın ileri evrelerinde görülmekte olup, kemik metastazının bir göstergesidir. Prostat kanseri tanısı; parmakla rektal muayene, PSA testi ve son dönemlerde popülaritesi artan multiparametrik MR sonuçlarından sonra yapılan prostat biyopsi ile konur” ifadelerini kullandı.