8. yargı paketi ne zaman çıkacak? Bakan Tunç duyurdu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 8. yargı paketi hakkında açıklamada bulundu. Tunç, af ve denetimli serbestlik maddeleri içeren düzenlemelerin Şubat ayı ortaları gibi Meclis'te görüşüleceğini açıkladı.

8. yargı paketi ne zaman çıkacak? Bakan Tunç duyurdu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 8. yargı paketi hakkında merak edilenleri açıkladı. 

Bakan Tunç'un açıklamalarından satır başları şöyle:

8. YAGRI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Öncelikle henüz taslak aşamasında. Taslağın son şekli verilmek üzere. Biz Adalet Bakanlığı'nda uzun bir süredir bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında da bu konuları değerlendirdik heyet halinde ve bu taslak daha sonra milletvekillerimizin takdirine yakın bir zamanda sunulacak.

Çok uzamaz. Şu anda seçim takvimi içerisindeyiz ama ayrılmadan, Meclis ara vermeden Mart'a kalmaz. Şubat ayı ortaları gibi Meclis'te görüşülür.

Kamuoyuna yansıyan ana hatlarıyla çok sayıda kanunda değişiklik yapılıyor. Yargı Reformu Strateji Belgemiz vardı 2018-2023 yıllarını kapsayan. O belgenin yüzde 70'i hayata geçti.

"CEZASIZLIK ALGISINI ORTADAN KALDIRACAK DÜZENLEMELERİMİZ VAR"

Tabi bir takım sebeplerle hayata geçmeyen düzenlemeler de var orada. Özellikle deprem, afet ile karşı karşıya kalmıştık. Meclis'in çalışma takvimi aksamıştı. Dolayısıyla gerçekleştiremediğimiz yasal düzenlemeler var. Bunları içine alan AYM'nin iptal kararları doğrultusunda uyum düzenlemeleri var.

Bir defa önem verdiğimiz toplumda cezasızlık algısı yaygın. Bunu ortadan kaldırmamız lazım. Cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemelerimiz var.

Bizim İnfaz Kanunumuz ve Ceza Mahkemesi Kanunumuzda denetimli serbestlik var, bir de koşullu salıverme var. İki yıl ceza alan birisi bunun koşullu salıvermesi yarısıdır. Ama bazı suçlarda 4'te 3'tür. Terör, cinsel suçlar ve uyuşturucuda 4'te 3'tür. Ama diğer suçlarda yarısıdır. 2 yıl ceza almışsa birisi 1 yıl sonra koşullu salıverme süresi dolar. Koşullu salıverme süresi 1 yıl olduğunda, denetimli serbestlik süresi de 1 yıl... O zaman 2 yıldan yatacak hiçbir ceza kalmaz. Dolayısıyla 2 yıl ceza alan hiç cezaevinde kalmamış olur.

Böyle bir durumda tabi cezası 2 yılın altında 3 yılın altında suçlar bakımında 'Suç işledi, yanına kar kaldı' algısı var. Tabi rahatsızlık yaratan bir durum. Burada yaptığımız düzenleme 1 yıllık denetimli serbestlik yerine oran getirmek istiyoruz. Şöyle; Eğer 1 yıl ceza almışsa birisi bunun 6 aydır koşullu salıverilmesi. 6 ayın sadece 5'te 1'i denetimli serbestlik olsun diyoruz. Yani bunun en az 5 ayını cezaevinde kalmış olsun. Taslaktaki önerimiz bu. Tabi milletvekillerimizin takdirinde.

Meclis'e gidince meclis grubu da muhalefet ile görüşüyor. Toplumun genelini ilgilendiren siyasi tarafı olmayan konular bunlar. Meclis'e gidince komisyonlarda tartışılıyor. Parti temsilcileri ile tartışılıyor ve karara bağlanıyor. Bir takım değişiklikler olabiliyor. En doğru kararı verebilmek en önemlisi. Başka düzenlemeler de var. 70'e yakın madde. Temyiz süreleri bunlardan biri. Farklılık arz ediyor bu süreler. Tamamını standarda bağlıyoruz. 2 hafta diyoruz. Sadeleşme olmuş olacak. Hukuk profesörleri ile çalıştık. Bir kısmı tebliğden bir kısmı yüze karşı okunmadan başlıyor bu ayrımı da kaldırdık.