ABD alarmda! Yüz binlerce kişi İsrail'den tahliye edilebilir "En kötü senaryo!"

Hizbullah’ın da devreye girmesinin ardından İsrail ve Hamas arasındaki çatışmasının zorlu bir savaşa dönebileceğinden endişe duyan Biden yönetimi bölgedeki yüz binlerce vatandaşının bölgeden tahliye edilmesi ihtimaline karşı hazırlık içerisinde. ABD basınına açıklamalar yapan üst düzey yetkililer verdikleri desteğe karşın Washington yönetiminin çok endişeli olduğunu kaydetti.

ABD alarmda! Yüz binlerce kişi İsrail'den tahliye edilebilir "En kötü senaryo!"

İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar üçüncü haftasında devam ederken tüm gözler İsrail'in gerçekleştireceği kara saldırısına çevrilmiş durumda...

ADETA ALARMA GEÇTİLER

The Washington Post gazetesine göre, savaşın başladığı günden bu yana İsrail'e tam destek veren ABD, Tel Aviv yönetimine verdiği güçlü kamuoyu desteğine rağmen gerilimin tırmanmasından derin endişe duyuyor ve bu nedenle adeta alarma geçmiş durumda.

ABD'nin acil durum planlamaları hakkında bilgi sahibi dört yetkiliye göre Biden yönetimi, Gazze'de akan kanın durdurulamaması halinde yüz binlerce Amerikan vatandaşının Orta Doğu'dan tahliye edilmesi ihtimaline karşı hazırlık yapıyor.

EN KÖTÜ SENARYO

Hürriyet'in haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail'de yaklaşık 600 bin Lübnan'da ise 86 bin ABD vatandaşı bulunuyor.

Washington Post'a isimlerinin açıklanmaması koşulu ile konuşan yetkililer, bu büyüklükteki bir tahliyenin 'en kötü senaryo' olarak kabul edildiğini vurgulayarak Biden yönetiminin şuan işin lojistik kısmına odaklandığını anlattılar.

"ABD ÇOK AMA ÇOK ENDİŞELİ"

Washington Post gazetesine göre, ABD yönetimini asıl endişelendiren konu Hamas'tan daha çok İsrail'e Kuzeyden saldırmaya başlayan Hizbullah.

İsmi açıklanmayan yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Hizbullah'ın saldırılarının iki cepheli zorlu bir savaşa yol açabileceğinden endişelenen ABD yönetimi 'işin kontrolden çıkacağından' çok ama çok endişeli.

ABD alarmda! Yüz binlerce kişi İsrail'den tahliye edilebilir "En kötü senaryo!" - Resim : 1

GEÇMİŞTEKİ OPERASYONLARDAN DAHA ZOR OLABİLİR

Yetkililerin bölgedeki Amerikalılar arasında paniğe yol açmamak için bu tür acil durum planlamalarını şimdiye kadar kamuoyu önünde tartışmadığına dikkat çeken Washington Post, bu tutumun artık değiştiğini ve endişelerin daha sık dile getirildiğini yazdı.

Uzmanlar, olası bir ABD tahliyesinin ölçeğine bağlı olarak, yakın geçmişteki operasyonlardan daha zor olabileceğini vurguluyor ve bu ay bölgeye akın eden Hava Kuvvetleri uçakları ya da donanma savaş gemilerinin de operasyona dahil olabileceğini belirtiyor.

DÜNYA ÇAPINDAKİ ABD VATANDAŞLARINA UYARI: DAHA DİKKATLİ OLUN

Brookings Enstitüsü Dış Politika Direktörü Suzanne Maloney, ölçek, kapsam ve karmaşıklık açısından tahliye operasyonunun oldukça zor olacağını iddia edip, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı son tavsiyelere dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz hafta artan gerilim, terör saldırısı potansiyeli ve ABD karşıtı gösteriler nedeni ile dünya çapındaki tüm ABD vatandaşlarına "daha dikkatli olmaları" yönünde bir tavsiye yayınladı.

Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder da önümüzdeki günlerde daha geniş çaplı bir gerilimin mümkün olduğunu belirtti ve ABD personellerini korumak için "gerekli tüm önlemlerin" alındığını vurguladı.