ABD ara seçimleri Cumhuriyetçilerin yeni başkan adayını ortaya çıkardı: İşte "yeni Trump"!

ABD'de dün yapılan ara seçimlerde Florida Valisi Ron DeSantis eyalette valilik seçimini yaklaşık 20 puan farkla kazandı. DeSantis'ın Cumhuriyetçilerin yeni başkan adayı olacağı konuşuluyor. İşte ABD'de iki yıl sonra yapılacak genel seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'nin aday adayının profili, konuşulanlar...

ABD ara seçimleri Cumhuriyetçilerin yeni başkan adayını ortaya çıkardı: İşte "yeni Trump"!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimleri Biden hükümetinin geleceği kadar Cumhuriyetçilerin de geleceğinin belirlenmesi açısından önemli sonuçlar ortaya koydu.

Cumhuriyetçilerin Florida Valisi Ron DeSantis seçimi beklendiği gibi zaferle sonuçlandı. Diğer yandan Cumhuriyetçiler seçimlerde istedikleri sonuçları alamadı ve parti yeni liderinin arayışına girdi. DeSantis'in seçimi kazanması iki yıl sonra yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olması ihtimalini arttırdı. 

ABD ara seçimleri Cumhuriyetçilerin yeni başkan adayını ortaya çıkardı: İşte "yeni Trump"! - Resim : 1
New York Times seçim grafiği. Mavi renk Demokrat Parti; kırmızı renk Cumhuriyetçi Parti

 

DeSantis'in Cumhuriyetçilerin gelecek seçimdeki başkan adayı olması bekleniyor. Bu seçimdeki başarısının kilit faktörlerinden biri Latinlerin oyu oldu.

DeSantis rakipleriyle çalışma konusundaki istekliliği, ciddi tavırları ve duruşu nedeniyle bazı gazeteciler ve Cumhuriyetçi gözlemciler tarafından "öze sahip Trump" ya ABD'de "Trump 2.0" olarak adlandırılıyor. Parti içinde şimdiden Trump'ın yerine ismi daha kuvvetle anılmaya başlandı.

Cumhuriyetçilerin yayın organı olarak bilinen FOX News de 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olarak DeSantis'in gösterileceğini yazdı.

Bazı anketler DeSantis'in Florida'da yapılan kamuoyu yoklamalarında 2024'teki olası bir yarışta Trump'ın önünde olduğunu ve ülke genelinde de Trump'la başa baş bir yarış içinde olduğunu gösteriyor.

Trump ile DeSantis arasındaki potansiyel rekabet, Trump'ın ondan çeşitli lakaplarla söz etmesiyle de kendisini gösterdi ve bu muhafazakarların tepkisine yol açtı. Ancak bir gün sonra Trump, açıkça desteklemese de DeSantis'in kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu kabul etti.

Reuters'ın aktardığına göre, Donald Trump, sonuçların ardından rakibini uyardı ve aday olmamasını istediğini açıkladı. Eski Başkan, DeSantis’in adaylığının Cumhuriyetçi Parti’ye zarar vereceğini savunuyor.

Ron DeSantis kimdir?

Florida'da valilik seçimini yaklaşık 20 puan farkla kazandı. 44 yaşındaki DeSantis, 2012'de Temsilciler Meclisi'ne seçildi. Yani ABD siyasetinde hala görece yeni bir isim. 2018'de kısa süren senatör adaylığının ardından vali oldu.

1978'de Florida'nın Jacksonville kentinde doğan DeSantis, Yale Üniversitesi'nde tarih eğitiminden sonra Harvard Hukuk Fakültesi'ne girdi.

Harvard'daki ikinci yılında ABD Donanması'nda subay olarak görevlendirildi ve ABD Donanmasının hukuki kolordusuna atandı. Buradaki görevleri arasında Guantanamo Körfezi'nde tutulan tutuklularla çalışmanın yanı sıra Irak'a konuşlandırılan seçkin ABD deniz komandoları için hukuk danışmanlığı da vardı.

DeSantis 2010 yılında ordudan terhis edilmiş olsa da ABD Deniz Kuvvetleri rezervinde hizmet vermeye devam ediyor. Yerel bir TV muhabiri olan eşi Casey ile de bu sıralarda tanıştı.
New Yorker dergisi, çifti ve çocuklarını "kampanya broşürü için uygun bir aile" olarak tanımladı.

Aktif görev süresi sona erdikten sonra DeSantis federal savcı oldu. 2012'de Florida'nın en muhafazakar bölgelerinden birinde koltuk için yarışa girdi.

ABD ara seçimleri Cumhuriyetçilerin yeni başkan adayını ortaya çıkardı: İşte "yeni Trump"! - Resim : 2

"Görevim büyük ölçüde Barack Obama'yı durdurmaktı"

Florida eyaleti çapında siyasete bu ilk adımında DeSantis esas olarak "küçük devlet" ve vergilerin azaltılması için kampanya yürüttü ve Obama yönetimine karşı etkili bir muhalefet sergiledi. Yönetimin "çocukların bel ölçüsünden dünyanın ısısına kadar hemen her konuya" müdahale etme eğilimini kınadı.

Şubat'ta Texas'ta düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada "Görevim büyük ölçüde Barack Obama'yı durdurmaktı. Bunlar önemli mücadelelerdi" dedi.

ABD Kongresi'nde beş yıl geçirip burada aşırı sağcı muhafazakârlardan oluşan "Özgürlük Kurulu"nun oluşumuna yardımcı olduktan sonra 2018'de DeSantis, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın tam desteğiyle valilik için aday olma niyetini açıkladı.

Trump'ın DeSantis'in kampanyası üzerindeki etkisi kısa sürede ve çok net bir şekilde ortaya çıktı.

DeSantis çocuklarıyla katıldığı bir kampanya reklamında, çocuklarından biri tahta bloklarla oynarken ona "duvarı inşa etmesini" söylüyor (Meksika sınırına daha sonra inşa edilen duvarın ön hazırlığı olarak), bir diğerine "Amerika'yı Yeniden Büyük Yap" işaretiyle okumayı öğretiyordu.

New Yorker daha sonra DeSantis'in rakibinin medya danışmanı Kevin Cate'in 30 saniyelik reklamın "Florida tarihindeki en aptalca ve en etkili reklam" olduğunu söylediğini aktardı.